Κάθε γέννα κι ένα δόντι



«Κάθε γέννα κι ένα δόντι», έλεγαν οι γιαγιάδες μας, που σημαίνει πως την απώλεια των δοντιών τους τη χρέωναν αποκλειστικά στις γέννες που είχαν στο ιστορικό τους και όχι σε κάποιο άλλο αίτιο. Αν όμως είναι έτσι, αν μόνο η γέννα προκαλεί απώλεια των δοντιών, τότε τι φταίει  που οι άντρες χάνουν τα δόντια τους μετά από κάποια ηλικία; Και γιατί ακόμα και γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, μπορεί να χάσουν ένα ή περισσότερα δόντια σε κάποια φάση της ζωής τους; Γιατί οι γιαγιάδες μας δε συσχέτιζαν την καλή υγεία των δοντιών, με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο ή με το συχνό βούρτσισμα; Γιατί δε συσχέτιζαν την απώλεια δοντιών με την προχωρημένη ηλικία, με την κατανάλωση γλυκών ή με το κάπνισμα, παρά μόνο με τη γέννα; Δε σε προβληματίζει κάπως αυτό;

Αν ρωτήσεις ένα μέσο Κινέζο, πώς αντιλαμβάνεται την υγεία των δοντιών του, μπορεί να εκπλαγείς από την απάντηση. Επειδή μάλλον θα σου πει πως την αντιλαμβάνεται ως το αποτέλεσμα της ισορροπίας γιν-γιανγκ των νεφρών του – μία ισορροπία που μπορεί εύκολα να διαταραχτεί από διάφορους εξωτερικούς ή εσωτερικούς παθογόνους παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες ή τα συναισθήματα. Όσο για την υγεία των δοντιών της γυναίκας, θα σου πει πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα γίνεται πιο «γιν», δηλαδή πιο αδύναμη, πιο κλειστή, πιο ήσυχη, λιγότερο δραστήρια και πιο ευάλωτη. Ακόμα πιο κρίσιμη περίοδος για την υγεία των δοντιών της γυναίκας είναι το «τσουό γιουέτζ», δηλαδή το διάστημα των 30 ημερών μετά τον τοκετό. Αλλά αν ρωτήσεις τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η γέννα στην υγεία των δοντιών της εγκύου κι αν υπάρχει ενδεχόμενο απώλειας δοντιών, θα σου πει πως δεν θα έχει καμία επίπτωση αν η έγκυος φροντίσει να αναπληρώσει το χαμένο «τζινγκ» και να επαναφέρει την ισορροπία «γιν-γιανγκ στον οργανισμό της. Μπορεί τότε να σκεφτείς πως σου τα λέει ‘Κινέζικα’ και δεν καταλαβαίνεις ή πως σου λέει θεωρίες, όμως αλήθεια, όλα αυτά, ο μέσος Κινέζος τα εφαρμόζει και στην καθημερινότητά του.

Στην πράξη λοιπόν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι Κινέζες δεν εστιάζουν στην ποσότητα του φαγητού, αλλά στην ποιότητα. Δεν τρώνε για δύο, απλώς τρέφονται σωστά. Αποφεύγουν την έκθεση στην πολυκοσμία, την έκθεση στους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά, αποφεύγουν τις ωμές τροφές, τη σεξουαλική επαφή και τις έντονες συγκινήσεις. Αποφεύγουν δηλαδή την έκθεση σε οποιοδήποτε εξωτερικό ή εσωτερικό παθογόνο παράγοντα. Αλλά και κατά τη διάρκεια της λοχείας, καταναλώνουν ζωμό από κόκκαλα σιγοβρασμένα σε κρασί και σούπες με γκότζι μπέρι. Καταναλώνουν και αφέψημα από τζίντζερ και χουρμάδες, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Με άλλα λόγια, καταναλώνουν τροφές που μπορούν να ενισχύσουν το «τζινγκ» και να αναπληρώσουν το «γιανγκ», ώστε να επαναφέρουν την ισορροπία «γιν-γιανγκ» στον οργανισμό τους. Έτσι, δεν κινδυνεύουν να χάσουν κανένα δόντι με τη γέννα και είναι τόσο υγιείς, όσο και πριν από την εγκυμοσύνη. Φυσικά, οι παραπάνω πρακτικές δεν εφαρμόζονται μόνο από γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη ή τη λοχεία - βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις ανισορροπίας των νεφρών, που μπορεί να προκύψουν στον οποιονδήποτε, για οποιονδήποτε λόγο.

Σύμφωνα με τις Κινέζικες γραφές, όλοι γεννιόμαστε με μία συγκεκριμένη ποσότητα «τζινγκ», που είναι αποθηκευμένη στους νεφρούς μας. Το «τζινγκ» φθίνει φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου και αυτός είναι και ένας λόγος που γερνάμε. Το «τζινγκ», είναι η «ουσία» της ύπαρξης και θεωρείται ως ένας από τους 3 θησαυρούς της ζωής, μαζί με το «τσι», δηλαδή τη ζωτική ενέργεια και το «σεν», δηλαδή το πνεύμα. Το «τζινγκ» είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών αλλά και των δοντιών. Αντιλαμβάνεσαι τώρα γιατί κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης, όταν προτεραιότητα έχει το έμβρυο και όχι η έγκυος, υπάρχει μεγάλη απώλεια του «τζινγκ»; Αντιλαμβάνεσαι και πόσο κρίσιμη είναι η περίοδος της λοχείας για τη γυναίκα; Σκέψου ότι σε διάστημα μόλις 30 ημερών, καλείται να  αναπληρώσει το χαμένο «τζινγκ» και να επαναφέρει την ισορροπία γιν-γιανγκ στον οργανισμό της. Πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό;

Ένα παιδί, λοιπόν, μπορεί πράγματι να κοστίσει ένα δόντι ή και περισσότερα σε μια γυναίκα. Μπορεί, επακολούθως, αυτή η γυναίκα να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της οστεοπόρωσης ή της αραίωσης των μαλλιών, συμπτώματα που δεν είναι άσχετα με την εξάντληση των νεφρών. Ανισορροπία στους νεφρούς όμως μπορεί να εμφανίσουν και οι άντρες, όπως και οι άτεκνες γυναίκες, συνήθως σε προχωρημένη ηλικία. Οι νεφροί τους ευθύνονται για όλα αυτά, σύμφωνα με τις Κινέζικες γραφές,. Βλέπεις, οι νεφροί δεν ασχολούνται μόνο με την αποθήκευση του «τζινγκ», αλλά και με πολλές άλλες λειτουργίες. Παράγουν μυελό των οστών, ρυθμίζουν την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη, ρυθμίζουν το μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την καλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης και των γεννητικών οργάνων, προάγουν την καλή υγεία των οστών, και ελέγχουν ακόμα και το άσπρισμα των μαλλιών και την αποδυνάμωση ή την απώλεια των δοντιών. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κακή λειτουργεία τους, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα ακοής, μέχρι και κώφωση.

Μήπως τώρα σκέφτεσαι πως, πράγματι, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα - και όχι μόνο γυναίκες μετά τη γέννα – καλούνται να αντιμετωπίσουν πρόωρα το πρόβλημα της απώλειας μαλλιών ή της απώλειας δοντιών; Έχεις ακούσει πόσο συχνά είναι τα προβλήματα υπογονιμότητας ή και ακράτειας σε νεαρής ηλικίας γυναίκες και άντρες; Έχεις δει ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της οστεοπόρωσης ή αναγκάζονται να προβούν ακόμα και σε αφαίρεση των γεννητικών τους οργάνων, προκυμμένου να εξαλείψουν κάποιο ανεπιθύμητο σύμπτωμα, όπως είναι για παράδειγμα η πρόπτωση της μήτρας ή η χρόνια αιμορραγία;

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η γέννα που μπορεί να κοστίσει ένα δόντι. Είναι οποιαδήποτε ανισορροπία στη λειτουργία των νεφρών, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Γι’ αυτό, η ρήση, «κάθε γέννα κι ένα δόντι», αν και αληθής, αποδεικνύεται ελλιπής.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Για να μπορέσεις να φροντίσεις τους νεφρούς σου, πρέπει πρώτα να τους καταλάβεις. Πρέπει να μάθεις τι τους αρέσει και τι μπορεί να τους αρρωστήσει. Να θυμάσαι πως οι νεφροί σου αγαπούν τα σκούρα χρώματα και κυρίως το μαύρο, όπως το μελάνι της σουπιάς, τα μαύρα φασόλια, κ.ά. Αγαπούν τις τροφές που έχουν το σχήμα τους, όπως τα κόκκινα φασόλια (kidney beans). Η γεύση που τους θρέφει είναι το αλμυρό, αλλά η υπερβολή του αλμυρού τους αποδυναμώνει. Απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργεία τους είναι το νερό. Πίνε αρκετό νερό, αλλά μην το παρακάνεις. Η υπερβολή μπορεί να σου κοστίσει όσο και η έλλειψη. Να θυμάσαι ακόμα πως ο φόβος και ο τρόμος είναι οι εσωτερικοί παθογόνοι παράγοντες που αποδυναμώνουν τους νεφρούς σου και πως το κρύο είναι ο εξωτερικός παράγοντας που μπορεί να τους βλάψει ανεπανόρθωτα. Γι’ αυτό, ο χειμώνας είναι η εποχή που έχουν περισσότερο την ανάγκη σου. Φρόντισε τους νεφρούς σου, χωρίς να φτάνεις στην υπερβολή. Τέλος, να θυμάσαι πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εξάλειψη των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, που θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, με ένα χάπι ή με το χειρουργικό νυστέρι. Ζητούμενο είναι και η πρόληψη και η διατήρηση της υγείας, δηλαδή η δέουσα ισορροπία του «γιν-γιανγκ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη