Τυφλώθηκε από... θυμό!



Συνήθως, στα εγκλήματα που διαπράττονται εν βρασμώ ψυχής, ακούς να λένε πως ο ένοχος τυφλώθηκε από το θυμό του και γι’ αυτό διέπραξε το έγκλημα. Είναι όμως μόνο σχήμα λόγου αυτό ή μήπως ο θυμός μπορεί πράγματι να επηρεάσει την όρασή σου; Έχεις προσέξει ότι τα θυμωμένα τέρατα συχνά απεικονίζονται με κόκκινα μάτια ή με μάτια που βγάζουν φωτιές; Θα μου πεις, τυφλώθηκε από θυμό, μπορεί να σημαίνει και ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί λογικά. Τότε, μήπως ο θυμός σχετίζεται και με τη σκέψη;

Στην Κινέζικη Ιατρική, όλα τα όργανα του σώματος συνδέονται, όχι αυθαίρετα, με συγκεκριμένα αισθητήρια όργανα αλλά και με συγκεκριμένα συναισθήματα. Έτσι, για τους Κινέζους γιατρούς, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι ο τρόπος που λειτουργεί το συκώτι αποκαλύπτεται στα μάτια. Επίσης, το συκώτι συνδέεται και με το συναίσθημα του θυμού. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το συκώτι είναι υπερδραστήριο την ώρα που κάποιος θυμώνει και πως αυτό δημιουργεί φωτιά που ανιχνεύεται στα φλογισμένα μάτια του θυμωμένου ανθρώπου. Οπότε, ναι, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο απότομος ή ο έντονος θυμός θα μπορούσε παροδικά να σε τυφλώσει, αλλά και ότι γενικότερα, ο θυμός μπορεί να προκαλέσει οποιουδήποτε είδους βλάβη στα μάτια σου.

Φυσικά, το ζήτημα του θυμού δεν εξαντλείται με μία Κινέζικη εξίσωση, του τύπου: υπερδραστήριο συκώτι = φλογισμένα μάτια. Τα συσσωρευμένα συναισθήματα ή η απρόσμενη βίωση ενός συναισθήματος, θεωρείται ότι μπορεί να βλάψουν όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος, με ακριβή αντιστοιχία συναισθήματος¬ζωτικού οργάνου. Ευτυχώς, αυτό είναι κάτι που μπορεί να προβλεφθεί, να προληφθεί, να διαγνωστεί ή να περιοριστεί μέσω του Κύκλου Τροφοδοσίας και του Κύκλου Περιορισμού των Στοιχείων. Σύμφωνα με τον Κύκλο Τροφοδοσίας, κάθε όργανο και κάθε συναίσθημα τρέφει κάποιο άλλο και με βάση τον Κύκλο Περιορισμού, κάθε όργανο και κάθε συναίσθημα μπορεί να περιορίσει κάποιο άλλο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κύκλο Τροφοδοσίας, ο νεφρός είναι αυτός που τρέφει το συκώτι. Μιλώντας αντιστοίχως για συναισθήματα, ο φόβος είναι αυτός που τρέφει το θυμό. Ξαναγυρίζοντας στα εγκλήματα που διαπράττονται εν βρασμώ ψυχής, σκέψου, αυτός που διαπράττει το έγκλημα, δεν είναι ένας φοβισμένος άνθρωπος; Μπορεί να φοβάται ότι τον εξαπάτησαν ή ότι τον απάτησαν. Μπορεί να φοβάται ότι θα τον εγκαταλείψουν. Μπορεί να φοβάται ότι θα χάσει κάποιον ή κάτι. Μπορεί να φοβάται οτιδήποτε. Φοβάται, όμως! Αυτή είναι η ουσία. Και ο φόβος του είναι το συναίσθημα που γεννάει το θυμό του.

Απ’ την άλλη, με βάση τον Κύκλο Περιορισμού των Στοιχείων, ο πνεύμονας είναι αυτός που περιορίζει τη λειτουργία του συκωτιού. Μιλώντας αντιστοίχως για συναισθήματα, η θλίψη είναι το συναίσθημα που περιορίζει το θυμό. Για σκέψου, έχεις δει πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, να θυμώνουν; Μάλλον, όχι, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να θυμώσεις όταν είσαι μελαγχολικός ή θλιμμένος. Έτσι, ένας θλιμμένος άνθρωπος είναι μάλλον απίθανο να διαπράξει έγκλημα εν βρασμώ ψυχής, δηλαδή είναι μάλλον απίθανο να τυφλωθεί από το θυμό του.

Σκέψου τώρα αυτό. Το συκώτι σχετίζεται με το θυμό και ο σπλήνας με τη σκέψη. Με βάση τον Κύκλο Περιορισμού των Στοιχείων, το υπερδραστήριο συκώτι θα μετριάσει τη λειτουργία του σπλήνα και ως εκ τούτου, ο άκρατος θυμός θα περιορίσει τη σκέψη. Τόμπολα! Με άλλα λόγια, όταν θυμώνεις, πολύ ή απότομα, δε γίνεται να σκεφτείς καθαρά. Γι’ αυτό τότε, μπορεί να τυφλωθείς από το θυμό σου και να φτάσεις μέχρι και στο σημείο να διαπράξεις ένα έγκλημα.

Ωστόσο, μη βιαστείς να συμπεράνεις πως ο θυμός είναι ένα ’κακό’ συναίσθημα. Μη βιαστείς να συμπεράνεις πως υπάρχουν ’καλά’ και ’κακά’ συναισθήματα ή πως στόχος σου πρέπει να είναι να βιώνεις μόνο τα ’καλά’ συναισθήματα. Ζητούμενο είναι το Γιν¬Γιανγκ, δηλαδή η ισορροπία. Αν προσπαθήσεις να καταπιέσεις ένα συναίσθημα ή αποφύγεις να το βιώσεις, αυτό οπωσδήποτε θα συσσωρευτεί σε κάποιο όργανο του σώματός σου και θα προκαλέσει ασθένειες, σε σωματικό ή/ και σε ψυχικό επίπεδο.

Αν, για παράδειγμα, έτυχε να βιώσεις μία απώλεια, λογικό επακόλουθο είναι να νιώθεις θλίψη. Αν έχεις επίγνωση της θλίψης σου, αυτή θα ’χωνευτεί’ και σταδιακά θα απελευθερωθεί, απελευθερώνοντας κι εσένα. Αν όμως δεν έχεις επίγνωση ότι αυτό που βιώνεις είναι θλίψη ή αν προσπαθήσεις να την αποφύγεις, η θλίψη σου, που είναι προϊόν της απώλειας - είτε το θέλεις είτε όχι -, θα συσσωρεύεται στον πνεύμονά σου και μάντεψε τι... αργά ή γρήγορα, θα εμφανίσεις κάποια ασθένεια του πνεύμονα ή θα διαγνωστείς με κατάθλιψη.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι η κατάσταση, ακόμα και σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, είναι αναστρέψιμη, αν αποκτήσεις επίγνωση του συναισθήματος που βιώνεις και δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να συμφιλιωθεί με το συγκεκριμένο συναίσθημα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αναλογίσου αν τα συναισθήματά σου είναι σε ισορροπία. Βιώνεις όλα τα συναισθήματα ή μήπως υπάρχει κάποιο συναίσθημα που βιώνεις συχνότερα; Είναι φυσικό να το βιώνεις ή νομίζεις πως το βιώνεις επειδή το έχεις επιλέξει μετά από λογική επεξεργασία; Έχεις επίγνωση οποιουδήποτε συναισθήματος γεννιέται μέσα σου ή έχεις βρει μηχανισμούς αποφυγής των ’κακών’ συναισθημάτων; Καταλαβαίνεις πώς οποιοδήποτε συναίσθημα, ακόμα και ένα ’καλό’ συναίσθημα, όπως η χαρά, είναι ικανό να βλάψει κάποιο όργανο του σώματός σου ή να διαταράξει την ψυχική σου ισορροπία, όταν εμφανίζεται απρόσμενα ή όταν βιώνεται σε υπερβολή;

Αν κάποιος ή κάτι σε στεναχωρεί, μείνε στο συναίσθημα της μελαγχολίας ή της θλίψης που γεννήθηκε μέσα σου. Αποδέξου ότι είναι φυσιολογικό και φυσικό να νιώθεις έτσι. Σύντομα, αυτό το συναίσθημα θα χωνευτεί, θα απελευθερωθεί και θα σε απελευθερώσει. Μην το αποφύγεις. Μην το καταπιέσεις. Βίωσέ το. Να θυμάσαι πως η θλίψη περιορίζει το θυμό και η χαρά τη θλίψη. Να θυμάσαι και ότι η θλίψη γεννάει φόβο και ο φόβος, θυμό. Μην αφήνεις το θυμό σου να σε τυφλώνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη