Δεν τρώγεσαι με τίποτα




Βρίσκεις κι εσύ τις διατροφικές συνήθειες κάποιων λαών αξιοπερίεργες; Εσύ θα έτρωγες ποτέ κρέας φάλαινας; Οι Νορβηγοί το τρώνε. Θα έτρωγες ποτέ φρυγανισμένα ψαροκόκαλα; Οι Κινέζοι τα τρώνε. Σε κάποια μέρη, δε, της Αφρικής, λένε πως υπάρχουν ακόμη ανθρωποφάγοι. Θα μπορούσες να είσαι ένας από αυτούς; Μην απαντήσεις, η ερώτηση ήταν ρητορική. Σκέψου μόνο, θα σου φαινόταν περίεργο αν αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως, «καλός είσαι, τρώγεσαι», «θα σε ψήσω» ή «δεν τρώγεσαι με τίποτα»; Δε σε προβληματίζει όμως  που ένας λαός σαν το δικό μας, χωρίς ιστορικό κανιβαλισμού, χρησιμοποιεί εκφράσεις αυτού του τύπου; Την πιθανότητα  να ξέμεινε από λέξεις, ένας λαός που διαθέτει μία από τις πλουσιότερες γλώσσες στον κόσμο, φαντάζομαι ότι την αποκλείεις.

Μήπως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή; Οι διατροφικές συνήθειες οποιουδήποτε ανθρώπου σε αυτό τον πλανήτη φαίνεται πως επηρεάζονται πρωτίστως από τη γεωγραφική του θέση, η οποία τελικά, διαμορφώνει  τη διατροφική του κουλτούρα. Σωστά; Το ότι εμείς δηλαδή, δεν τρώμε φάλαινα, αλλά τρώμε - φερ’ ειπείν - μαρίδα, έχει να κάνει πρωτίστως με τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και άρα, τη διαθεσιμότητα συγκεκριμένων ειδών ψαριού. Αλλά και το ότι εμείς τρώμε μόνο το κρέας του ψαριού και δίνουμε τα ψαροκόκαλα στις γάτες, έχει και πάλι να κάνει με τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης, η οποία διαμορφώνει τη διατροφική αλλά και τη γενικότερη κουλτούρα του λαού μας. Θέλω να πω ότι αν φτάναμε στο σημείο να πεθαίναμε από την πείνα και να είχαμε διαθέσιμα μόνο ψαροκόκαλα, μάλλον κι εμείς θα τα τρώγαμε τα ψαροκόκαλα, μη σου πω ότι θα τρώγαμε ΚΑΙ τις γάτες... Προκύπτει λοιπόν, πως το τι τρώει κάθε ένας από εμάς, δε συμφωνεί απαραίτητα με το τι θα μπορούσε γενικώς να φαγωθεί. Μπορεί να φαγωθεί και η κότα και η αγελάδα και ο σκύλος και η φάλαινα, ακόμα κι εσύ, αν συμφωνήσουμε σχετικά με το τι είναι αυτό που αντικειμενικά καθιστά οτιδήποτε βρώσιμο ή μη βρώσιμο.

Σύμφωνα με τους μεγάλους, αρχαίους, Κινέζους γιατρούς, είναι φυσικό αλλά και σωστό να τρως ό,τι παράγει ο τόπος σου, ό,τι απαιτεί το κλίμα του τόπου στον οποίο ζεις και ό,τι απαιτεί κάθε εποχή του έτους. Επιπλέον, θεωρείται φρόνιμο να τρως ό, τι και όσο (ποιοτικά και ποσοτικά) χρειάζεται το σώμα σου, ο νους και η ψυχή σου, με απώτερο ζητούμενο το Γιν-Γιανγκ, δηλαδή την ισορροπία ανάμεσα σε εσένα και το περιβάλλον γύρω σου. Αν υποθέσουμε λοιπόν, πως ακολουθείς πιστά αυτές τις Βασικές Αρχές της Κινέζικης Ιατρικής και φτάνεις στην ισορροπία του Γιν-Γιανγκ, είναι πιθανό να διαπιστώσεις πως τελικά, δε θα έτρωγες ποτέ μόνο κάτι βρώμικο, κάτι χαλασμένο ή κάτι σάπιο.  Κανένας άνθρωπος με σώα τα λογικά του δε θα έτρωγε ποτέ κάτι τέτοιο, σωστά; Μπορεί να διαπιστώσεις και ότι δε θα έτρωγες ποτέ κάτι πολύ σκληρό, κάτι γλοιώδες, κάτι πολύ λιπαρό, κάτι ανάλατο ή κάτι εντελώς καμένο. Τέλος, μπορεί να μην έτρωγες τίποτα που χαρακτηρίζεται από μία συγκεκριμένη γεύση στην υπερβολή της, όπως κάτι πάρα πολύ ξινό ή πάρα πολύ γλυκό, κάτι πάρα πολύ πικρό, αλμυρό ή καυτερό  επειδή κάτι τέτοιο, απλά δεν τρώγεται με τίποτα. Δεν τρώγεται με τίποτα, επειδή θα σε βλάψει - δε θα σε θρέψει. Μα, ο πρωταρχικός ρόλος της τροφής είναι να σε θρέφει, όχι να σε βλάπτει. Αυτό λέει η κοινή λογική. Αυτό λένε και οι Κινέζοι γιατροί.

Απ’ την άλλη, ο δικός μας σοφός λαός λέει, για παράδειγμα, «Παραείναι ξινή αυτή η γυναίκα. Δεν τρώγεται με τίποτα». Χρησιμοποιεί δηλαδή, επίθετα και εκφράσεις που παραπέμπουν σε τροφές, για την περιγραφή ανθρώπινων χαρακτήρων. Αν τώρα, συγκρίνεις το πιο εμφανές χαρακτηριστικό οποιασδήποτε τροφής με το πιο εμφανές χαρακτηριστικό  οποιουδήποτε ανθρώπινου χαρακτήρα, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει απόλυτος συσχετισμός. Αλήθεια, θα επέλεγες ένα σύντροφο ή ένα φίλο που είναι σάπιος; Ασφαλώς, όχι - με την ίδια λογική που δε θα επέλεγες να φας ένα σάπιο φρούτο, έτσι δεν είναι; Θα επέλεγες για σύντροφο ή φίλο κάποιον πολύ σκληρό άνθρωπο ή κάποιον ωμό άνθρωπο; Κάποιο γλοιώδη; Κάποιο γλυκανάλατο ή κάποιον εντελώς καμένο; Γιατί; Μα, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι τέτοιοι άνθρωποι,  μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σου, όπως ακριβώς θα έκαναν και  οι τροφές με τέτοια εμφανή χαρακτηριστικά. Θυμήσου, πρωταρχικός ρόλος της τροφής είναι να σε θρέφει, όχι να σε βλάπτει. Αυτό λένε οι Κινέζοι γιατροί. Αυτό λέει και η κοινή λογική.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω λοιπόν, εκφράσεις όπως «καλός είσαι, τρώγεσαι», «θα σε ψήσω» και «δεν τρώγεσαι με τίποτα», μπορεί να αφήνουν ένα κανιβαλικό υπονοούμενο, αλλά δεν έχουν κανένα κανιβαλικό υπόβαθρο. Ένα κωδικοποιημένο μήνυμα έχουν μόνο, σχετικά με το τι μπορεί να κάνει καλό στη σωματική, πνευματική ή ψυχική σου υγεία και τι όχι. Όσο για το μυστικό της καλής υγείας, αυτό κρύβεται στην αποκωδικοποίηση.

Τι; Διαφωνείς;

…Ε, δεν τρώγεσαι με τίποτα!! J


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Να θυμάσαι ότι πρωταρχικός ρόλος της τροφής για το σώμα, το νου και την ψυχή είναι να σε θρέφει, όχι να σε βλάπτει. Τρώγε μόνο ό,τι και όποιον τρώγεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη