Όπου πονάει κανείς αγγίζει



Πολλές από τις θεραπευτικές πρακτικές, που σήμερα αποκαλούνται «εναλλακτικές» ή «ενεργειακές»,  είναι πρακτικές που εμφανίστηκαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτές οι πρακτικές ενσωμάτωσαν στοιχεία της κουλτούρας, της σοφίας και της εμπειρίας των λαών από τους οποίους προήλθαν και γι’ αυτό φαίνεται να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Έχουν ωστόσο κάτι κοινό, το άγγιγμα του θεραπευτή.

Μη βιαστείς όμως να συμπεράνεις πως το άγγιγμα του θεραπευτή έχει κάτι ‘μαγικό’. Ας είμαστε ρεαλιστές κι ας δοκιμάσουμε να γίνουμε και λίγο δύσπιστοι. Μπορούμε να δεχτούμε μόνο πως ο θεραπευτής έχει επίγνωση της ικανότητάς του να θεραπεύει επειδή έχει μυηθεί, επειδή έχει την απαιτούμενη γνώση ή επειδή έχει την εμπειρία που χρειάζεται - και επιπλέον, ο θεραπευόμενος πιστεύει ότι μπορεί να θεραπευτεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να δεχτούμε ότι είναι πιθανό να προκύψει αναστολή του πόνου ή και ίαση. Σωστά;

Τώρα, αν σου πω ότι μπορείς κι εσύ να αγγίζεις όπου πονάς και έτσι απλά, να θεραπεύεσαι, θα το πιστέψεις; Έχεις προσέξει πως όποτε λες ότι πονάει το κεφάλι σου, σχεδόν αυτόματα, σηκώνεται το χέρι σου να αγγίξει το κεφάλι σου; «Όπου πονάει κανείς αγγίζει», λέει ο σοφός λαός μας. Σε πρώτη ανάγνωση, μπορεί να καταλάβεις πως αν πονάει το κεφάλι σου, αγγίζεις το κεφάλι σου χωρίς να γνωρίζεις γιατί, αν πονάει το μάτι σου, αγγίζεις το μάτι σου χωρίς να γνωρίζεις γιατί και ούτω καθεξής. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, μπορείς να καταλάβεις πως όλοι έχουμε την ικανότητα να θεραπεύουμε μέσα από το άγγιγμα. Διαφορετικά, ποιος ο λόγος να αγγίζεις αντανακλαστικά όπου πονάς και ποιος ο λόγος να το επισημαίνει αυτό ο σοφός λαός;

Στην Κίνα, το άγγιγμα χρησιμοποιείται σε διάφορες θεραπευτικές πρακτικές, αρκετές εκ των οποίων είναι μέρος της ευρύτερης επιστήμης της Κινέζικη Ιατρικής. Σε αυτές τις πρακτικές, ο πόνος αντιμετωπίζεται με γυμνά χέρια, εξ’ επαφής. Για παράδειγμα, στην πιεσοθεραπεία (acupressure), ο θεραπευτής ασκεί πίεση με τα ακροδάχτυλά του, όπου υπάρχει μπλοκάρισμα της ενέργειας, δηλαδή πόνος. Στο θεραπευτικό τσι-γκονγκ, ο θεραπευτής, με γυμνά χέρια, κατευθύνει το τσι στο μέρος του σώματος που πάσχει, άλλοτε εξ’ επαφής και άλλοτε από απόσταση.

Φυσικά, για την εφαρμογή των παραπάνω θεραπευτικών πρακτικών, είναι απαραίτητη μία στοιχειώδης γνώση ή και εκπαίδευση. Υπάρχουν όμως και πρακτικές αγγίγματος που μπορούν να εφαρμοστούν από τον καθένα, ακόμα και από μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, στη θεραπευτική πρακτική του πάι-ντα (paida), τα χέρια του θεραπευτή ή και του ίδιου του πάσχοντα,  χτυπούν πάνω σε συγκεκριμένα περάσματα του τσι, με σκοπό να αποβάλουν το ‘σα’ («το κακό το αίμα» που έλεγε η γιαγιά μου) και τελικά να αναστείλουν τον πόνο ή και να θεραπεύσουν κάποια ασθένεια.

Μπορούμε, λοιπόν, να διδαχτούμε διάφορους τρόπους θεραπευτικού αγγίγματος από τους Κινέζους αλλά και από άλλους λαούς αυτού του πλανήτη. Μπορούμε να διδαχτούμε ρέικι, θεραπευτικό τσι γκονγκ, σιάτσου, ρεφλεξολογία, Σουηδικό μασάζ, λόμι-λόμι νούι, το άγγιγμα της πεταλούδας και οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική πρακτική υπάρχει. Αλλά πόσους τρόπους χρειάζεται να διδαχτείς, για να καταλήξεις στο συμπέρασμα πως όλες οι πρακτικές αγγίγματος έχουν ένα κοινό παρονομαστή… Την πρόθεση του θεραπευτή να θεραπεύσει και την πίστη του θεραπευόμενου ότι μπορεί να θεραπευτεί.

Θα μου πεις, αντί να φιλοσοφούμε, θα ήταν προτιμότερο να είχαμε κάποιες επιστημονικές αποδείξεις για όλα αυτά. Θα συμφωνήσω ασυζητητί. Θα σε έπειθαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων της Κβαντικής Φυσικής; Η Κβαντική Φυσική μπορεί σήμερα να υποστηρίξει όλες τις ενεργειακές πρακτικές με πειράματα, αφού μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη ενεργειακού φορτίου στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς αυτού, από ένα μέρος του σώματος σε ένα άλλο ή και από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο. Στο Πανεπιστήμιο των Κβάντων στη Χαβάη (Quantum University), διδάσκονται αρχαίες πρακτικές θεραπευτικού αγγίγματος, οι οποίες φιλτράρονται μέσα από το πρίσμα της Κβαντικής Θεωρίας, βεβαίως. 
  
Σύμφωνα με την Κβαντική Θεωρία, υπάρχουν άπειρες πιθανότητες που είναι έτοιμες να καταρρεύσουν, προκειμένου να εμφανιστεί η πραγματικότητα που θα επιλέξεις.  Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να γίνεις «παρατηρητής». Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει πως πρέπει να έχεις πλήρη συνείδηση αυτού που κάνεις και να επιλέγεις να το κάνεις. Με άλλα λόγια, πρέπει οι πράξεις σου να υποκινούνται από μία συνειδητή πρόθεση. Για παράδειγμα, αν το άγγιγμά σου υποκινείται από την πρόθεση να θεραπεύσεις, τότε και η πιθανότητα να μπορέσεις να το κάνεις, θα εμφανιστεί ως πραγματικότητα. Μαγικό; Κι όμως, είναι Κβαντικό!

Αλλά χρειάζεσαι στ’ αλήθεια την Κβαντική τεκμηρίωση, προκειμένου να αποδεχτείς πόσο θεραπευτικό μπορεί να είναι το άγγιγμα; Δεν αρκεί αυτό που έχεις ήδη αισθανθεί με ένα τρυφερό χάδι; 

Αλήθεια, έχεις ακούσει για την Άμμα; Η Άμμα είναι μία πνευματική δασκάλα από την Ινδία, με τεράστιο ανθρωπιστικό έργο και διεθνή αναγνώριση. Άμμα σημαίνει μάνα. Λέγεται ότι τα τελευταία 40 χρόνια, η Άμμα έχει αγκαλιάσει περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Άμμα δεν έχει σπουδάσει, δεν έχει μυηθεί, δεν έχει μάθει καμία τεχνική. Ωστόσο, αγγίζει με συμπόνοια τον άνθρωπο που υποφέρει και 'ως διά μαγείας', το άγγιγμά της γίνεται θεραπευτικό. Η Άμμα είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα για κάθε μάνα που μπορεί να αμφισβητεί τη δύναμη που έχει το χάδι της για την ψυχική (και όχι μόνο) υγεία του παιδιού της.

Κλείνοντας, πιστεύω πως πράγματι «όπου πονάει κανείς αγγίζει» ή για να το θέσω πιο σωστά, όπου πονάει κανείς, επιβάλλεται να αγγίζεις, με την αγνή πρόθεση να θεραπεύσεις. Αυτό νομίζω πως εννοεί ο σοφός λαός μας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και τα Κβάντα…


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Όπου πονάει κανείς, αγγίζει(ς)…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη