Χαρά στον άντρα το «ζεστό» και τη γυναίκα «κρύα»!


Τι πληροφορίες μπορεί να λαμβάνει το υποσυνείδητό μας μέσα από την κατηγοριοποίηση «ζεστού» και «κρύου»; Κάποτε πίστευαν ότι ο συνδυασμός «ζεστός άντρας-κρύα γυναίκα» ήταν ο ιδανικός και ότι θα έφερνε χαρά και καλοτυχία στο ζευγάρι. Ίσως γιατί έτσι ο άντρας θα διασφάλιζε ότι η γυναίκα του δύσκολα θα τον απατούσε, αλλά και η γυναίκα θα είχε στο πλάι της ένα τρυφερό σύζυγο. Ίσως κάποιοι να το πιστεύουν ακόμα και σήμερα – αν και ο σημερινός άντρας είναι πιθανότερο να προτιμήσει μία «καυτή» γυναίκα, από μία «κρύα», με όποιο κόστος. Αλλά και η σημερινή γυναίκα είναι πολύ πιθανό να προτιμήσει έναν «καυτό» από ένα «ζεστό» άντρα.  

Ο διαχωρισμός μεταξύ «ζεστών» και «κρύων»  ή «ψυχρών» και «καυτών», φαίνεται πως απασχολούσε και απασχολεί γυναίκες και άντρες όλων των εποχών, όλων των εθνικοτήτων και όλων των ηλικιών. Απώτερος σκοπός του διαχωρισμού, δεν είναι μόνο η επιλογή συντρόφου, αλλά και η επιλογή φίλων. Διαχωρίζοντας και διαλέγοντας, λέμε «κρύο» τον απλησίαστο άνθρωπο ή αυτόν που δε μας αρέσει η παρέα του. Aν μας αρέσει η συντροφιά κάποιου, επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, λέμε ότι είναι πολύ «ζεστός» άνθρωπος. Σε πιο προσωπικό επίπεδο φυσικά, αυτοί που εξιτάρουν σεξουαλικά, αποκαλούνται «καυτοί», ενώ «ψυχροί» αποκαλούνται εκείνοι με τους οποίους δε θα επιθυμούσαμε καμίας μορφής επαφή. Γιατί όμως οι «καυτοί» να είναι  το αντικείμενο του πόθου και τι πραγματικά κάνει κάποιον «καυτό» ή «ψυχρό»;


Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η αρχή «ζεστού-κρύου» είναι το Α και το Ω για την αναγνώριση της ιδιοσυγκρασίας του ασθενή, για την αναγνώριση  της φύσης της ασθένειας αλλά και για την επιλογή των κατάλληλων βοτάνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, η σέξι γυναίκα κατατάσσεται στα «καυτά», αφού αδιαμφησβήτητα «καίει» και «καίγεται» από πόθο, ενώ στον άλλο πόλο, θα μπορούσε να είναι ο νεκρός, ο οποίος κατατάσσεται στα «ψυχρά» επειδή είναι αδιαμφησβήτητα παγωμένος. Προφανώς, αυτή είναι η κωδικοποιημένη πληροφορία που λαμβάνει το υποσυνείδητό μας όταν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ «καυτού» και «ψυχρού».

Ποια είναι όμως η σπίθα που ανάβει τη φωτιά και κάνει το αίμα να «βράζει»; Και τι είναι αυτό που σβήνει τη φωτιά και αφήνει το αίμα να «παγώσει»; Σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική, η σπίθα δεν είναι άλλη από το Τσι. Η σπίθα είναι η ζωτική μας ενέργεια, την οποία όλοι διαθέτουμε από τη γέννησή μας. Ωστόσο, το Τσι, το αίμα, καθώς και όλα τα υγρά του σώματος είναι σημαντικό να ρέουν και να ανακυκλώνονται, για να μπορεί ο άνθρωπος να είναι ζωηρός, και υγιής. Η σωστή ροή και η ανακύκλωση τους όμως προϋποθέτει την αύξηση του Γιανγκ, ή αλλιώς, τη «θέρμανσή» τους. Όπου υπάρχει έλλειψη Γιανγκ στο σώμα, δημιουργούνται μπλοκαρίσματα του Τσι και ως εκ τούτου, δημιουργούνται μάζες, όζοι, ινομυώματα ή όγκοι. Στη Δυτική Ιατρική, συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση αυτών προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, πιστεύεται ότι κάτι τέτοιο δε λύνει κανένα πρόβλημα και προτείνεται η εντόπιση της αιτίας που δημιούργησε αυτές τις μάζες και η διόρθωση του λάθους που τις προκάλεσε.

[Θέρμανση = Δράση]. Αν κάθεσαι διαρκώς στον καναπέ και κάνεις άσχημες σκέψεις, γίνεσαι Γιν. Αν σηκωθείς και πας μια βόλτα, γελάσεις, κάνεις όμορφες σκέψεις, γίνεσαι Γιανγκ. Όταν γίνεσαι Γιν, «κρυώνεις», τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Αν συνεχίσεις να κρυώνεις για μεγάλο διάστημα, θα παγώσεις. Αν παγώσεις, μάντεψε, τι…


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Όλα τα υγρά του σώματος έχουν κάποιο ρόλο: θρέφουν, προστατεύουν ή λιπαίνουν συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Στα υγρά του σώματος συγκαταλέγονται τα ούρα, το αίμα, ο ιδρώτας, το σπέρμα, το σάλιο, το μητρικό γάλα, αλλά και τα γαστρικά υγρά, τα δάκρυα και οτιδήποτε εκκρίνεται από το σώμα και έχει υγρή μορφή. Φρόντισε να ρέουν σωστά όλα τα υγρά στο σώμα σου. Κλάψε όταν πονάς ή όταν θυμώνεις. Γι’ αυτό υπάρχουν τα δάκρυα. Μην τα κρατάς και τα κάνεις όζους. Θήλασε όταν γίνεις μάνα. Το μητρικό γάλα θα φτιάξει ένα νέο υγιή άνθρωπο αλλά θα διατηρήσει και τη δική σου καλή υγεία. Φρόντισε η διατροφή σου να έχει ισορροπία «ζεστού» και «κρύου», με βάση την ιδιοσυγκρασία σου αλλά και με βάση την εποχή του έτους. Πρέπει να διατηρείς ισορροπία ανάμεσα σε εσένα και στο περιβάλλον στο οποίο κινείσαι. Μη ντρέπεσαι για τα υγρά του σώματός σου. Όλα υπάρχουν για κάποιο λόγο. Ίδρωσε. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης σου ταιριάζει, είναι κατάλληλη. Αν σε ενδιαφέρει να εναρμονιστείς πιο φυσικά με το περιβάλλον γύρω σου, δοκίμασε τη γιόγκα, το τάι-τσι ή το τσι-γκονγκ. Φρόντισε τα συναισθήματά σου. Κάνε όμορφες σκέψεις και χαμογέλα. Γίνε τρυφερός, «ζεστός» άνθρωπος. Αυτό θα ζεστάνει το σώμα σου, την ψυχή σου αλλά και την ατμόσφαιρα στην οικογένεια, στην παρέα ή ανάμεσα σε σένα και το σύντροφό σου. Χόρεψε, χωρίς απαραίτητα να ακούς μουσική. Χοροπήδησε. Κάνε κάτι αυθόρμητο, κάτι ξέφρενο. Κάνε κάτι ασυνήθιστο. Ξέχνα τα «πρέπει» και τα «μη». Ξέχνα τα γνωμικά και τις παροιμίες που φτιάχτηκαν από ανασφαλείς, ανισόρροπους άντρες. Όλα αυτά φρενάρουν και μπλοκάρουν τη ζωτική σου ενέργεια...


Χαρά στον ισορροπημένο άνθρωπο που μοιράζεται τη ζωή του με έναν άλλο ισορροπημένο άνθρωπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη