Φάε κάρδαμο, να καρδαμώσεις !


Οι Άραβες το αποκαλούν ‘χαμπαχάν’ και προσθέτουν λίγο από αυτό στον καφέ τους για να βελτιώσουν τη γεύση του. Οι Ινδοί, το συμπεριλαμβάνουν στην Αγιουβέρδα, το πανάρχαιο σύστημα πρόληψης και θεραπείας της Ινδίας, αφού γνωρίζουν ότι βοηθάει σημαντικά στην πνευματική διαύγεια και στη βελτίωση της μνήμης, ότι διεγείρει την ενέργεια ‘πίτα’ και ότι αυξάνει την ερωτική διάθεση. Οι Ιάπωνες, οι Κορεάτες και οι Πακιστανοί το χρησιμοποιούν σε αρκετές συνταγές μαγειρικής. Αλλά και στο Βιετνάμ και στο Νεπάλ, χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική. Όσο για την Ελλάδα, μάλλον μπορούμε να το συγκαταλέξουμε ανάμεσα στα πολύτιμα αλλά κάπως ξεχασμένα μπαχαρικά.   

Το κάρδαμο, γνωστό και ως κακουλέ είναι το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο (δεύτερο έρχεται το σαφράν ή κρόκος Κοζάνης και πρώτο η βανίλια). Το κάρδαμο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών (κυρίως Α, C, Ε και Κ), καθώς και πολύ καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και μαγγανίου. Συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, των δοντιών και της καρδιάς. Έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, δρα αντικαρκινικά, είναι καρδιοτονωτικό, αλλά και αφροδισιακό. Επίσης, ανοίγει την όρεξη – όχι μόνο για φαγητό αλλά και για ζωή! Έχει δε, εξαιρετικό άρωμα, και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση της στοματικής δυσοσμίας. 

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τρία είδη κάρδαμου: το σα-ρεν (Sha Ren), που είναι το είδος εκείνο του κάρδαμου που το βρίσκουμε εύκολα και στην Ελλάδα, το μπάι-ντόου-κόου, το οποίο είναι μία ποικιλία στρογγυλού κάρδαμου και το τσάο-γκουό, το οποίο είναι γνωστό και ως κόκκινο κάρδαμο. Και τα τρία είδη, τα συμπεριλαμβάνουν στη μακριά λίστα των θεραπευτικών βοτάνων.

Και τα τρία είδη κάρδαμου, που χρησιμοποιούνται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, θεωρούνται βότανα θερμής φύσης, που σημαίνει ότι ζεσταίνουν τα ζωτικά όργανα. Είναι καυτερά στη γεύση, που σημαίνει ότι καθαρίζουν το σώμα μας από το κρύο και την κατακράτηση υγρασίας και εισχωρούν μέσω των μεσημβρινών του στομάχου και του σπλήνα, που σημαίνει ότι προλαμβάνουν και θεραπεύουν μπλοκαρίσματα της ζωτικής ενέργειας σε αυτά τα δύο πολύ σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Φυσικά, το κάρδαμο, όπως και όλα τα μπαχαρικά και τα βότανα, αντιμετωπίζονται ως φάρμακα από τους γιατρούς της Κινέζικης Ιατρικής και ως εκ τούτου, δε χρησιμοποιούνται τυχαία, ανεξέλεγκτα ή σπάταλα. 3-6γρ. κάρδαμου ημερησίως, είναι η ιδανική ποσότητα που συστήνεται για θεραπεία και αυστηρά μόνο μέχρι την εξάλειψη των όποιων συμπτωμάτων και την πλήρη ίαση. Όταν πρόκειται για πρόληψη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ποσότητα μικρότερη των 3γρ. ημερησίως, για διαστήματα έως 21 ημερών.  

Αν και το κάρδαμο χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα μπορούμε να το βρούμε μόνο ή κυρίως σε μαγαζιά μπαχαρικών. Πρόκειται πραγματικά για ένα ξεχασμένο μπαχαρικό. Ευτυχώς, το ρήμα ‘καρδαμώνω’ και η ρήση ‘φάε κάρδαμο, να καρδαμώσεις’, που διασώθηκαν - άγνωστο πώς - μας θυμίζουν ακόμα ότι όχι μόνο δεν πρέπει να το αγνοούμε, αλλά πρέπει να επανεκτιμήσουμε και να επαναφέρουμε στη διατροφή μας αυτό το καταπληκτικών-ιδιοτήτων μπαχαρικό.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μάσησε ένα φρέσκο φύλλο ή ένα φρέσκο καρπό κάρδαμου για δροσερή αναπνοή. 
Πρόσθεσε λίγα φυλλαράκια φρέσκου κάρδαμου στις σαλάτες σου. 
Πρόσθεσε λίγη σκόνη κάρδαμου στον καφέ σου. 
Φτιάξε αφέψημα με έως 6γρ. κάρδαμου σε ένα λίτρο νερού. 
Χρησιμοποίησε σπασμένους σπόρους κάρδαμου σε συνταγές γλυκών ή φαγητών. Θα βρεις πολλές, εξαιρετικές συνταγές από όλο τον κόσμο στο διαδίκτυο. Μπες στον κόπο να τις αναζητήσεις.
Φάε λίγο κάρδαμο… να καρδαμώσεις! 😉


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη