Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός… τον Αύγουστο


Οι παππούδες μας πίστευαν ότι δεν αξίζει να τρως κολιό άλλη εποχή του χρόνου από τον Αύγουστο,  επειδή μόνο τον Αύγουστο, το συγκεκριμένο ψάρι είναι παχύ και νόστιμο. Βέβαια, οι παππούδες μας δεν έκαναν καμία σπατάλη, ούτε διατάραζαν το οικοσύστημα αλόγιστα.  Οι πατεράδες μας, στη συνέχεια, έμαθαν να αγοράζουν από το σούπερ-μάρκετ όσο κολιό ήθελαν, όποτε ήθελαν. Κι αν ακόμα ήθελαν παχύ κολιό, έδιναν κάτι παραπάνω και τον αγόραζαν, σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Κι ύστερα, ήρθαμε εμείς. Μοιραία, γίναμε οικολόγοι, αφού μάθαμε ότι το συγκεκριμένο ψάρι έχει υπεραλιευτεί και είναι υπό εξαφάνιση. Μάθαμε ότι πρέπει απαραιτήτως να το αφήσουμε ήσυχο να αναπαραχθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Καταλάβαμε ότι έχουμε ιερό καθήκον να επαναφέρουμε την ισορροπία του κολιού στις θάλασσες. Τι γίνεται όμως με τη δική μας ισορροπία;  

Το ψάρι, λένε οι γιατροί της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, είναι κρύας φύσης και γι’ αυτό όταν το καταναλώνουμε το καλοκαίρι, μας κάνει καλό. Αντίθετα, όταν το καταναλώνουμε το χειμώνα, μπορεί ακόμα και να μας αρρωστήσει. Το σώμα μας έχει συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις σε κάθε εποχή του χρόνου. Το καλοκαίρι ζεσταινόμαστε και ιδρώνουμε πολύ. Τότε, είναι φρόνιμο να καταναλώνουμε τρόφιμα κρύας φύσης, όπως είναι το ψάρι, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί. Κρύας φύσης είναι και όλα τα ωμά τρόφιμα. Τα απογεύματα του καλοκαιριού, διψάμε  και έχουμε ανάγκη για κάτι κρύο. Ένα παγωμένο τσάι με λεμόνι ή ένα παγωμένο αφέψημα αρωματικών φυτών, μπορεί να μας ισορροπήσει.

Όσο για το χειμώνα, επιβάλλεται να καταναλώνουμε έντονα θερμαντικές τροφές, όπως το κρέας και τα όσπρια, ενώ η τροφή μας πρέπει να είναι μαγειρεμένη. Για να μαγειρευτεί το φαγητό, χρειάζεται φωτιά, φυσικά. Αυτή η φωτιά, λένε οι Κινέζοι γιατροί, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε έτσι, περνάει στο τρόφιμο όταν μαγειρεύεται. Οι σούπες λαχανικών, λοιπόν, είναι προτιμότερες από τις ωμές σαλάτες το χειμώνα. Κι όσο για  τα απογεύματα του χειμώνα, ένα ζεστό κακάο, ένα αφέψημα με αποξηραμένες φλούδες μανταρινιού και φρέσκο τζίντζερ ή ένα αφέψημα με αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, κανέλα και μέλι είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να ισορροπήσουμε.

Είναι σημαντικό να νιώθουμε και να ακούμε το σώμα μας συνεχώς, αλλά και να έχουμε μέτρο σε όλα. Αν και διδαχτήκαμε να ζούμε σπάταλα και ανισόρροπα, καλούμαστε να επαναφέρουμε το μέτρο και την ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Δεν είμαστε παρά ένας κρίκος της τροφικής αλυσίδας, ένα κομμάτι του συνόλου της ζωής πάνω στον πλανήτη. Είναι παράλογο να τρώμε έντονα θερμαντικές τροφές το καλοκαίρι και κρύες τροφές το χειμώνα, επειδή κάτι  τέτοιο, είναι βέβαιο πως θα μας αρρωστήσει.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αγόραζε μόνο ό,τι χρειάζεσαι, μόνο όποτε το χρειάζεσαι. Μην κάνεις σπατάλη σε κανένα επίπεδο. Κατανάλωνε ζεστές τροφές όταν κάνει κρύο και κρύες τροφές όταν έχει ζέστη. Ακολούθησε τη ροή! Μόνο έτσι θα ζεις ισορροπημένα και δε θα αρρωσταίνεις. Και φυσικά, να θυμάσαι:

Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός. Στη ζωή έγινε νόμος και δε γίνεται αλλιώς…

(Στίχοι των Χαράλαμπου Βασιλειάδη και Λάκη Μιχαηλίδη, από το τραγούδι «ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ»,  σε μουσική Ζαμπέτα.)





2 σχόλια:

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη