Ψυχραιμία!


Έχεις παρατηρήσει ότι τα δύο αντίθετα επίθετα, ‘ψύχραιμος’ και ‘θερμόαιμος’, αλλά και η έκφραση «βράζει το αίμα του», αναφέρονται στη θερμοκρασία του αίματος; Γιατί  να λέμε ‘ψύχραιμο’, αυτόν που διατηρεί τον αυτοέλεγχο σε κρίσιμες στιγμές και γιατί να λέμε ‘θερμόαιμο’ αυτόν που θυμώνει εύκολα και έχει έντονες εκρήξεις συναισθημάτων; Γιατί λέμε ‘θερμόαιμο’ τον ευέξαπτο αλλά και αυτόν που ντύνεται ελαφριά, δεν κρυώνει, παρά τη χαμηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον και αυτόν που έχει ερωτική έξαψη;  Και επιπλέον, πότε  λέμε για κάποιον ότι βράζει το αίμα του; Μήπως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη διακύμανση της θερμοκρασίας του αίματος και στη διακύμανση των συναισθημάτων μας;

Ο ‘θερμό-αιμος’, όχι μόνο δεν κρυώνει, αλλά έχει και ροδαλή όψη στο δέρμα και στο πρόσωπο, επειδή τα συναισθήματά του (έρωτας, διάθεση για δράση, θυμός, κ.ά.) προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και μεγαλύτερη ροή αίματος μέσα σε αυτά. Για να μη δημιουργηθεί όμως υπερθέρμανση και ‘καεί’ αυτός ο άνθρωπος, το σώμα διαθέτει ένα έξυπνο μηχανισμό ψύξης, στέλνοντας το αίμα στην επιφάνεια του σώματος, δηλαδή στο δέρμα και στο πρόσωπο, απ’ όπου η περίσσεια θερμοκρασίας μπορεί να ελευθερωθεί στο περιβάλλον και έτσι το σώμα να κρυώσει τόσο, όσο χρειάζεται για να μην ‘καεί’. Με τον αντίθετο ακριβώς μηχανισμό, το σώμα μας διασφαλίζει ότι δε θα χαθεί η θερμότητα που είναι απαραίτητη για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος και ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Όταν η θερμοκρασία του αίματος φτάνει στα χαμηλότερα όρια, το πρόσωπο δείχνει χλωμό και το σώμα δείχνει εξασθενημένο. Τότε, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, η ροή του αίματος μέσα σε αυτά γίνεται πιο αργή και το αίμα δε φτάνει μέχρι την επιφάνεια του σώματος, δηλαδή το δέρμα και το πρόσωπο, για να μην υπάρξει καμία απώλεια θερμότητας στο περιβάλλον. Γι’ αυτό ο θερμόαιμος δείχνει αναψοκοκκινισμένος, ενώ ο ψύχραιμος όχι.

Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι ούτε να θερμάνουμε, ούτε να ψύξουμε το αίμα χωρίς λόγο. Συνηθίζουμε να συστήνουμε, «Ψυχραιμία!!» μόνο σε κάποιον που έχει θυμώσει πολύ. Στην πραγματικότητα, του λέμε, «Ρίξε τη θερμοκρασία στο αίμα σου, ώστε να γίνει τόσο κρύο, όσο θα σου επιτρέψει να σκεφτείς λογικά και να λειτουργήσεις κανονικά στη συγκεκριμένη περίσταση. Στην πραγματικότητα, αυτό που λέμε είναι, «Ξαναβρές την ισορροπία σου!» Κι απ’ την άλλη, συστήνουμε σε κάποιον που έχει χάσει τη χαρά της ζωής, που δείχνει χλωμός και ανήμπορος, να βγει έξω, να γνωρίσει κόσμο, να ερωτευτεί. Επειδή, στην πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε πως αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται να βρει ένα τρόπο να ζεστάνει το αίμα του. Στην πραγματικότητα, αυτό που λέμε είναι, «Ξαναβρές την ισορροπία σου!»

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Άκου τι λες. Παρατήρησε τις λέξεις. Μέσα στις λέξεις, υπάρχει κωδικοποιημένη ιατρική γνώση. Αν είσαι ευέξαπτος, ψυχραιμία! Οι βαθιές εισπνοές και εκπνοές ήταν και είναι το καλύτερο φάρμακο. Ένα αντι-υπερτασικό και ηρεμιστικό βότανο που επιδρά στο αίμα ψύχοντάς το είναι το κλαδί της παιώνιας. Δοκίμασέ το. Αν είσαι χλωμός και δεν έχεις διάθεση για ζωή, ψάξε να βρεις εκείνο το κάτι που θα ξανανάψει τη φλόγα της ζωής και θα ζεστάνει το αίμα σου. Περπάτησε στην παραλία κοιτώντας τον απογευματινό, ζεστό ήλιο. Δοκίμασε να καθίσεις μπροστά στο τζάκι – με παρέα ή χωρίς. Ή άναψε μερικά κεράκια και απόλαυσε ένα αφέψημα από κανέλα και φλούδες πορτοκαλιού. Αυτό είναι αρκετό για να γλυκάνει την καρδιά σου και να ζεστάνει το αίμα σου. Δοκίμασέ το…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη