Τα έκανε πάνω του από το φόβο του


Έχεις σκεφτεί ότι η συχνοουρία ή η ακράτεια των ούρων μπορεί να συνδέονται με το φόβο; Θα σκεφτόσουν ποτέ ότι όταν παρακολουθείς μία ταινία τρόμου, οι νεφροί σου παρακολουθούν μαζί σου και αντιδρούν στο ερέθισμα του τρόμου με ξαφνική και έντονη διάθεση για ούρηση; Ή μήπως πιστεύεις ότι μόνο τα μικρά παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους ή τα κάνουν πάνω τους;

Οι γιατροί της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής είναι απόλυτοι σχετικά με το ότι κάθε ένα «τζανγ» όργανό μας (συκώτι, καρδιά, σπλήνας, πνεύμονας, νεφρός) συνδέεται με κάποιο συναίσθημα - το ελέγχει και ελέγχεται από αυτό. Τα συναισθήματα που μπορούν πραγματικά να αποδυναμώσουν τους νεφρούς είναι ο φόβος και ο τρόμος.  Αν σε αυτή τη λογική προσθέσεις και την πληροφορία ότι οι νεφροί, οι οποίοι - εκτός των άλλων - ελέγχουν το νερό στο σώμα μας, συνδέονται και με την ουροδόχο κύστη, αντιλαμβάνεσαι γιατί όταν φοβόμαστε ή τρομάζουμε, μπορεί να αισθανθούμε ξαφνικά μία έντονη ανάγκη για κατεπείγουσα ούρηση, μπορεί να έχουμε συχνοουρία ή και… «να τα κάνουμε πάνω μας».

Αν  αγαπάς  τις ταινίες τρόμου, θα σπεύσεις  ίσως να πεις ότι δεν έχεις παρατηρήσει καμία τέτοια ψυχοσωματική αντίδραση, την ώρα που παρακολουθείς μία ταινία τρόμου. Ξανασκέψου το. Αν πράγματι το σώμα σου δεν αντιδρά στο φόβο και στον τρόμο, τότε έχεις μία ένδειξη σχετικά με το ότι έχεις μονώσει αυτά τα συναισθήματα, στην προσπάθειά σου να αποφύγεις να τα αναβιώσεις και να τα επεξεργαστείς. Ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να σου πει περισσότερα σχετικά με το μηχανισμό αποφυγής βίωσης και αναβίωσης δυσάρεστων συναισθημάτων.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Όλα τα συναισθήματα είναι χρήσιμα - ακόμα και τα δυσάρεστα. Μην αποφεύγεις να έρχεσαι σε επαφή μαζί τους. Απ’ την άλλη, δε χρειάζεται  να εκθέτεις τον εαυτό σου στο συναίσθημα του φόβου ή του τρόμου,  με το πρόσχημα της ευχαρίστησης και της ψυχαγωγίας. Κάθε φορά που το κάνεις, οι νεφροί σου αποδιοργανώνονται και υποφέρουν… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη