Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα;


Είναι γνωστό ότι το μήλο είναι ένα πολύ ευεργετικό φρούτο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όμως, είναι αλήθεια ότι ένα μήλο την ημέρα, κάνει πέρα το γιατρό; Θα ήταν φρόνιμο να καταναλώναμε ένα μήλο την ημέρα, κάθε μέρα, και να αγνοούσαμε όλα τα υπόλοιπα φρούτα;

Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, χρειαζόμαστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται τα όργανά μας για να λειτουργούν σωστά και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να καταναλώνουμε ένα μόνο είδος φρούτου ή λαχανικού σε καθημερινή βάση - αφ’ ενός γιατί στερούμαστε όλων των ευεργετικών συστατικών που θα προσλαμβάναμε από άλλα είδη και αφ’ εταίρου, επειδή θα δημιουργούσαμε ανισορροπία αν ενισχύαμε τη λειτουργεία ενός μόνο οργάνου  και παραμελούσαμε τα υπόλοιπα όργανα.

Σύμφωνα με τον κύκλο των 5 στοιχείων, που είναι μία από τις βασικές αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, τα γλυκά θρέφουν τον σπλήνα – όμως, όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωση γλυκών ουσιών, μπορεί να προκληθεί νευρικότητα, λόγω της συμφόρησης του ΤΣΙ στην καρδιά ή να προκληθούν διάφορες ανισορροπίες στους νεφρούς. Το συκώτι αποτοξινώνεται με τα ξινά -  όμως, η υπερβολική κατανάλωση ξινών τροφών μπορεί να προκαλέσει υπερλειτουργεία του συκωτιού και ταυτόχρονα, υπολειτουργεία του σπλήνα. Το αλάτι θρέφει τα οστά – όμως, η υπερκατανάλωση αυτού μπορεί να προκαλέσει σύσπαση των μυών ή μυϊκή ατροφία και επιπλέον, να κάνει το ΤΣΙ της καρδιάς να λιμνάσει, προκαλώντας διάφορα καρδιακά νοσήματα. Τα πικρά είναι ιδανικά για την καρδιά – όμως, και πάλι, η υπερβολική κατανάλωση αυτών μπορεί να διαταράξει τη λειτουργεία του συκωτιού ή του σπλήνα και να προκαλέσει προβλήματα στους μύες και τους τένοντες ή ακόμα και προβλήματα δυσπεψίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μην επιλέγεις ένα μόνο είδος τρόφιμου και μην το καταναλώνεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμα κι αν αυτό είναι το περιβόητο μήλο. Το σώμα σου χρειάζεται πολλά διαφορετικά συστατικά για να λειτουργεί σωστά. Ένας εύκολος τρόπος επιλογής τροφών, για να κάνεις πέρα το γιατρό, είναι να φροντίζεις να υπάρχει ποικιλία από γεύσεις (γλυκό, καυτερό, στυφό, αλμυρό, ξινό, πικρό) και ποικιλία από χρώματα (κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό, μπλε, μαύρο, πράσινο και κόκκινο) στο εβδομαδιαίο σου διαιτολόγιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη