Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι



Σε μία σκηνή της Ελληνικής ταινίας του '65, 'Η ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ', (δες το σχετικό βίντεο), η Μάρω Κοντού, γονατιστή μπροστά στα πόδια του Αντωνάκη, λέει με τρυφερότητα και διάθεση φροντίδας, "Μη συγχίζεσαι, Αντωνάκη μου και θα σου ανέβει το αίμα στο κεφάλι!"  

Πολλές φορές, όταν θυμώνουμε πολύ και μάλιστα ξαφνικά, λέμε, "Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι". Το λέμε, σα να λέμε 'θύμωσα πολύ και ξαφνικά', σαν απλά να ανακοινώνουμε πώς νιώθουμε. Στην πραγματικότητα όμως, μέσω αυτής της ρήσης, δημιουργούμε εικόνες, οι οποίες δείχνουν ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα μας τη στιγμή του ξαφνικού θυμού. 

Στην Κινέζικη Ιατρική πιστεύεται ότι όλα τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν ασθένειες. Ένα από αυτά, ο θυμός, μπορεί να βλάψει το συκώτι με διάφορους τρόπους. Η δε, ξαφνική έκρηξη θυμού καταφέρνει να αλλάξει την πορεία του ΤΣΙ του συκωτιού και έτσι, το αίμα μεταφέρεται απότομα μέχρι το κεφάλι, προκαλώντας πονοκέφαλο, ζαλάδα ή έλλειψη διαύγειας. Αυτό μπορεί να εξηγεί και γιατί διαπράττονται τα εγκλήματα τιμής ή πάθους. Προφανώς, τη στιγμή της έκρηξης του θυμού, είναι αδύνατο να ελέγξουμε τις πράξεις μας, επειδή δε μπορούμε να σκεφτούμε λογικά. Και δε μπορούμε να σκεφτούμε λογικά, επειδή έχει διαταραχτεί το ΤΣΙ του συκωτιού μας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:
Άκου την κυρία Κοκοβίκου και την επόμενη φορά που θα θυμώσεις πολύ και ξαφνικά, σκέψου ή πες στον εαυτό σου αυτό: "Μη συγχίζεσαι, Αντωνάκη μου και θα σου ανέβει το αίμα στο κεφάλι." Και όπου 'Αντωνάκης', βάλε το υποκοριστικό του δικού σου ονόματος. Στη συνέχεια, πάρε μερικές βαθιές εισπνοές και περίμενε μέχρι το ΤΣΙ του συκωτιού σου να επανέλθει στην προγραμματισμένη, ορθή πορεία του... 😏

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη