Μου έκοψες τη χολή

 

Η χολή κόβεται μόνο χειρουργικά ή μπορεί να κοπεί και χωρίς νυστέρι; Κατά την αφαίρεση χολής στο χειρουργείο, τι ακριβώς αφαιρείται; Μπορεί ένα συναίσθημα να σου κόψει τη χολή; Γίνεται να σπάσει η χολή; Η χοληδόχος κύστη είναι ένα περιττό εξάρτημα ή ένα ζωτικό όργανο; Γιατί η χολή του βοδιού πωλείται σε κάψουλες στα φαρμακεία; Χολή δεν είναι ένα πικρό, πρασινοκίτρινο υγρό; Η χολή του πικρόχολου είναι πράγματι πικρή; Η δική σου, τι γεύση έχει; Πόση χολή παράγει ο πικρόχολος; Παράγει τόση, που ξεχειλίζει από το στόμα του; Γι’ αυτό λένε πως στάζει χολή η γλώσσα του; Εσύ πόση χολή παράγεις; Τι επηρεάζει την ποσότητα χολής που παράγεις; Αν παράγεις περισσότερη χολή απ’ όση χρειάζεσαι, μπορεί να γίνεις πικρόχολος; 

Έχει μετρηθεί ότι οι ενήλικοι άνθρωποι παράγουν 400 έως 800 ml χολής καθημερινά. Χολή αρχίζεις να παράγεις με το που καταπίνεις την πρώτη μπουκιά φαγητού. Και συνεχίζεις να παράγεις μέχρι την τελευταία. Βέβαια, το πόση χολή παράγεις, δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο τρως. Εξαρτάται και από το πόσο συχνά τρως και από το τι τρως. Αν τρως ανάμεσα στα βασικά γεύματα, αν τρως μεγάλες, Αμερικάνικες μερίδες και αν καταναλώνεις πολλά τυποποιημένα τρόφιμα και γλυκά του εμπορίου, μάλλον παράγεις πολλή χολή. Αυτό όμως, δε σε κάνει πικρόχολο. Χολή, παράγεις και όταν νευριάζεις, θυμώνεις και κατακρίνεις τους γύρω σου. Αυτό, ναι, σε κάνει πικρόχολο. Ωστόσο, είσαι δεν είσαι πικρόχολος, η χολή σου είναι οπωσδήποτε πικρή. Σαν του βοδιού.  

Το να παράγεις περισσότερη χολή απ’ όση χρειάζεσαι είναι φυσιολογικό. Δε συμβαίνει μόνο στον πικρόχολο, συμβαίνει σε όλους. Η περίσεια χολής, έχει προβλεφθεί από τον πάνσοφο δημιουργό, να αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη σου, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Αποθήκευση χολής όμως γίνεται μόνο για όσο δεν παράγεις χολή, δηλαδή ανάμεσα στα γεύματα, κατά τη διάρκεια του ύπνου και για όσο δεν κάνεις πικρόχολες σκέψεις. Γι’ αυτό, η χοληδόχος κύστη ενός ισορροπημένου ανθρώπου, δεν κινδυνεύει να διαρρηχθεί ή να υπερχειλίσει. Ενώ του πικρόχολου, μάλλον κινδυνεύει και να διαρρηχθεί και να υπερχειλίσει. Στην πρώτη περίπτωση, θα πάθει ρήξη χολής. Στη δεύτερη, μεταφορικά μιλώντας, θα στάζει χολή η γλώσσα του.

Προς αποφυγή σύγχυσης, να ξεκαθαρίσουμε ότι χολή και χοληδόχος κύστη, αν και θεωρούνται ένα και το αυτό, δεν είναι. Χολή είναι το πικρό, πρασινοκίτρινο υγρό που παράγει το συκώτι σου προκειμένου να βοηθήσει στην πέψη των λιπών. Χοληδόχος κύστη είναι ο σάκος που είναι προσαρτημένος στο συκώτι σου για να αποθηκεύει την περίσσεια χολής και να εγχέει χολή από τα αποθέματα, όποτε χρειάζεται. Εξ’ ορισμού λοιπόν προκύπτει πως στο χειρουργείο, δεν αφαιρείται το υγρό, αλλά ο σάκος στον οποίο αποθηκεύεται η χολή. Το ότι η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση είναι γνωστή σαν αφαίρεση χολής και όχι σαν αφαίρεση χοληδόχου κύστης, το ότι λέμε ρήξη χολής και όχι ρήξη χοληδόχου κύστης, εικάζω πως συμβαίνει μόνο για λόγους συντομίας και απλοποίησης.

Η χοληδόχος κύστη λοιπόν - και όχι η χολή -  μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, δηλαδή με νυστέρι, αλλά και λαπαροσκοπικά, με τη διάνοιξη μικρών οπών. Η επιλογή της μεθόδου γίνεται ακολουθώντας συγκεκριμένα ιατρικά πρωτόκολλα. Το αν πρέπει ή δεν πρέπει να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη αποφασίζεται και πάλι με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα. Αν η χοληδόχος κύστη σου δε λειτουργεί σωστά, προφανώς θα έχεις κάποια συμπτώματα, κάποιες ενοχλήσεις και γι’ αυτό, θα πας στο γιατρό και θα κάνεις κάποιες εξετάσεις. Αν είσαι λίγο πριν τη ρήξη χολής, δηλαδή αν προβλέπεται σύντομα να σπάσει η χολή σου, θα ενημερωθείς σχετικά και θα πάρεις το δρόμο για το χειρουργείο.

Κατά το σοφό μας λαό, τη ρήξη χολής μπορεί να στην προκαλέσει κάποιος που σε στενοχωρεί ή σε πικραίνει.  Μου έσπασες τη χολή, δε λέει; Και τι εννοεί; Εσύ το έκανες! Εσύ φταις! Ο ίδιος δε φταίει... Κατά τους Δυτικούς γιατρούς, τη ρήξη χολής την προκαλούν οι χολόλιθοι, η ασκηρίωση, οι βακτηριακές μολύνσεις και η χολική λάσπη. Αυτό αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Dr Μουσιώλη. Αλλά, τι τα προκαλεί όλα αυτά; Για σκέψου. Μήπως τα προκαλείς εσύ; Οι γιατροί της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, ρίχνουν όλη την ευθύνη σε σένα. Σκέψου τώρα. Εσένα, ποιον σε βολεύει να πιστέψεις; Το σοφό λαό, τους Δυτικούς γιατρούς ή τους γιατρούς της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής;

Ναι, καταλαβαίνω, οι Δυτικοί γιατροί σου είναι πιο συμπαθείς, επειδή δε σου ρίχνουν ευθύνες. Δε φταις εσύ για τη ρήξη χολής, το άτιμο το βακτήριο φταίει, η φλεγμονή φταίει, η χολολιθίαση φταίει. Αλλά είναι προφανές πως αντιμετωπίζουν τη χοληδόχο κύστη σου σαν ένα ανθρώπινο εξάρτημα. Ως τέτοιο, το αφαιρούν χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν χαλάσει. Τι; Όχι; Για όσο λειτουργεί στην εντέλεια, σου επιτρέπουν να το έχεις. Όταν όμως αρχίσουν οι ενοχλήσεις, θα πάρεις πρώτα κάποια φαρμακευτική αγωγή και θα επιστρέψεις για επανέλεγχο. Μπορεί να πας και να ξαναπάς στο γιατρό, μέχρι οι εξετάσεις να δείξουν ότι το πρόβλημα χρήζει κατεπείγουσας αντιμετώπισης. Και τότε, ο γιατρός θα σου συστήσει την κοινώς λεγόμενη αφαίρεση χολής.

Για τους γιατρούς της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, η χοληδόχος κύστη σου δε θεωρείται εξάρτημα, αλλά ένα πολύτιμο ζωτικό όργανο. Είναι δε το μοναδικό όργανο στο σώμα, που έχει τόσο Γιν, όσο και Γιανγκ ιδιότητες, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα, που είναι μόνο Γιν ή μόνο Γιανγκ. Αυτό μπορεί να μην πολυκαταλαβαίνεις τι σημαίνει, αλλά σίγουρα σε κάνει να σκεφτείς πως μάλλον πρόκειται για ένα σημαντικό ζωτικό όργανο, που δε θα ήθελες να το χάσεις ποτέ. Πράγματι, η χοληδόχος κύστη σου είναι τόσο σημαντική όσο και το συκώτι σου. Μάλιστα, αυτά τα δύο όργανα συνεργάζονται, λένε, τόσο στενά, που το ένα χρειάζεται το άλλο για να γίνονται όλα όπως πρέπει.

Και δεν εννοούν μόνο την παραγωγή χολής από το συκώτι σου, την αποθήκευση χολής στη χοληδόχο κύστη σου και την έκχυση χολής στο λεπτό σου έντερο. Όχι, εννοούν και κάτι άλλο. Το να μπορείς να κάνεις όνειρα για το μέλλον, το να μπορείς να σχεδιάζεις το επόμενο βήμα στη ζωή σου και το να μπορείς να θέτεις στόχους, είναι, λένε, δουλειά του συκωτιού σου. Και το να μπορείς να επιθεωρείς τα σχέδιά σου, να εποπτεύεις τον τρόπο υλοποίησής τους και να ελέγχεις την αποτελεσματικότητα των σχεδίων σου, είναι, λένε, δουλειά της χοληδόχου κύστης σου. Δεν είναι καταπληκτικό;

Είναι σαν το συκώτι να είναι ο στρατηγός, δηλαδή αυτός που άγει, που καθοδηγεί το στρατό και η χοληδόχος κύστη να είναι ο αντιστράτηγος, κατώτερος μόνο του στρατηγού στην ιεραρχία. Αυτή την παρομοίωση χρησιμοποιούν οι Κινέζοι γιατροί για να εξηγήσουν ότι για να έχεις δημιουργικές ιδέες, για να κάνεις όνειρα και να σχεδιάζεις το μέλλον σου, χρειάζεσαι ένα δυνατό συκώτι. Και για να υλοποιούνται οι στόχοι σου, χρειάζεσαι μία δυνατή χοληδόχο κύστη. Καταλαβαίνεις γιατί αυτοί οι γιατροί δε συστήνουν την αφαίρεση ενός τόσο πολύτιμου οργάνου; Μα, απολύεις έναν αντιστράτηγο που δουλεύει για σένα αμισθί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες την εβδομάδα και παράγει τόσο πολύτιμο έργο; 

Όχι, βέβαια. Τον κρατάς και φροντίζεις να έχει ό,τι θέλει για να είναι ικανοποιημένος και ισορροπημένος. Αν είναι ανισόρροπος, θα υπολειτουργεί ή θα υπερλειτουργεί. Αν υπολειτουργεί, θα σε κάνει αναποφάσιστο, δειλό, θα πανικοβάλλεσαι με το παραμικρό, θα διστάζεις και θα φοβάσαι να πάρεις μία απόφαση. Αν υπερλειτουργεί, θα θίγεσαι εύκολα, θα θυμώνεις με το παραμικρό, θα γίνεσαι πικρόχολος, θα παίρνεις βιαστικές αποφάσεις, κάθε επόμενο βήμα σου θα καθορίζεται από την παρόρμηση της στιγμής και όποτε μιλάς για τους άλλους, η γλώσσα σου θα στάζει χολή. Και στις δύο περιπτώσεις, η χοληδόχος κύστη σου θα είναι ένας κακός σύμβουλος για σένα, η καθημερινότητά σου θα είναι πολύ δύσκολη και το μέλλον σου θα είναι μάλλον αβέβαιο.  

Τα πράγματα θα είναι οπωσδήποτε χειρότερα αν η χοληδόχος κύστη σου αφαιρεθεί. Θα είναι σα να έχεις απολύσει τον αντιστράτηγο τότε. Καταλαβαίνεις; Ο στρατηγός θα εξακολουθεί να κάνει τη δουλειά του όπως πριν, αλλά δε θα μπορεί να αναλάβει και τη δουλειά του αντιστράτηγου. Αυτή θα πρέπει να την αναλάβεις εσύ. Θα μου πεις, χωρίς αυτόν, εσύ θα είσαι παντελώς αναποφάσιστος, εύθικτος και παρορμητικός και θα σου λείπει το κουράγιο να κάνεις οτιδήποτε. Πώς να αναλάβεις τέτοια καθήκοντα; Α, δεν ξέρω. Θα πρέπει να βρεις τον τρόπο. Διαφορετικά, θα γίνεται η μισή δουλειά.

Μισή δουλειά θα πει πως το συκώτι σου θα εγχέει στο λεπτό έντερο όλη τη χολή που θα παράγει, αφού δε θα έχει πού να αποθηκεύσει την περίσσεια. Επίσης, όποτε χρειάζεσαι περισσότερη χολή για την πέψη, δε θα υπάρχει απόθεμα. Έτσι, θέλεις δε θέλεις, μετά την αφαίρεση χολής, θα πρέπει να μασάς περισσότερο την τροφή σου για να βοηθάς στην πέψη της, θα επιλέγεις μόνο εύπεπτες τροφές και ίσως χρειαστεί να παίρνεις και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, όπως χολή βοδιού σε μορφή κάψουλας. Αυτά θα σου συμβούν αν δεν προσέχεις τον αντιστράτηγο.

Θα μου πεις, εντάξει, καλά όλα αυτά, αλλά γιατί όταν τρομάζεις κάποιον, του κόβεις τη χολή... κι ας μην κρατάς νυστέρι; Και γιατί, αμέσως μετά, αυτός που του έκοψες τη χολή, σου βάζει τις φωνές θυμωμένα; Πώς εξηγείται αυτό; Ο σοφός λαός μας, δεν εξηγεί αυτά που λέει και οι Δυτικοί γιατροί δεν ασχολούνται με τέτοιου είδους απορίες. Οι Κινέζοι γιατροί μπορούν να δώσουν κάποια απάντηση; Βεβαίως μπορούν και σίγουρα δεν απαξιούν να απαντήσουν.

Σύμφωνα με τη Θεωρία των 5 στοιχείων, ο τρόμος γεννάει θυμό. Επιπλέον, επειδή ο τρόμος είναι ένα μη αναμενόμενο και ισχυρό συναίσθημα, μπλοκάρει τη λειτουργία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης. Αυτό θα πει ότι αυτός που θα σχεδίαζε το επόμενο βήμα σου, δηλαδή το συκώτι σου, μπλοκάρει, άρα παραιτείται. Και αυτός που θα σου έδινε κουράγιο, που θα ενέκρινε το επόμενο βήμα σου, η χοληδόχος κύστη σου δηλαδή, επίσης μπλοκάρει, δηλαδή παραιτείται.

Χωρίς τη χοληδόχο κύστη σου όμως, εσύ δεν έχεις κουράγιο ούτε να το βάλεις στα πόδια. Δεν έχεις κανένα πλάνο διαφυγής, ούτε μπορείς να πάρεις κάποια απόφαση για το τι πρέπει να κάνεις. Μένεις εκεί, ακίνητος κι αναποφάσιστος για το επόμενο βήμα. Κι επειδή ο τρόμος γεννάει θυμό, το μόνο πράγμα που καταφέρνεις να κάνεις είναι να εξωτερικεύσεις το θυμό που νιώθεις, προς αυτόν που σε τρόμαξε. Γι’ αυτό του φωνάζεις θυμωμένα, αμάν, μου έκοψες τη χολή!  

Αν αυτό δεν είναι απόδειξη πως οι σοφοί Έλληνες και οι σοφοί Κινέζοι συμφωνούν, επειδή γνωρίζουν κάτι που εσύ αγνοείς, τότε να μην ξαναπείς πως σου έκοψα τη χολή... αν δεν κρατάω νυστέρι.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Για να μη χρειαστεί να απολύσεις τον πολύτιμο αντιστράτηγό σου, φρόντιζε τη διατροφή και τα συναισθήματά σου. Φρόντιζε να καταναλώνεις πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, λεμόνι και αφέψημα πικραλίδας (ταραξάκο) και θα έχεις ένα δυνατό στρατηγό. Μην καταναλώνεις τυποποιημένα τρόφιμα, δύσπεπτα λιπαρά και γλυκά του εμπορίου και θα έχεις ένα ισχυρό αντιστράτηγο. Μην τρως ανάμεσα στα βασικά γεύματα και μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού σε κάθε γεύμα.  Φρόντιζε ακόμα, να μην καταπιέζεις, αλλά να αναγνωρίζεις και να απελευθερώνεις το συναίσθημα του θυμού, να μην εκθέτεις τον εαυτό σου στο συναίσθημα του φόβου και του τρόμου και σου υπόσχομαι πως θα έχεις ένα αήττητο στρατηγό και έναν ακατάβλητο αντιστράτηγο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη