Μήνα που δεν έχει ρo, βάζε στο κρασί νερό




Κρασί πίνεις; Προτιμάς το κόκκινο ή το λευκό; Πόσο συχνά μαγειρεύεις με κρασί; Γενικά, ποια είναι η σχέση σου με το αλκοόλ; Έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν καταναλώνεις αλκοόλ; Επιλέγεις πάντα το ίδιο ποτό ή σου αρέσει να δοκιμάζεις διαφορετικές γεύσεις και αρώματα; Όταν πίνεις αλκοόλ, το κάνεις από επιλογή ή από συνήθεια; Πίνεις περισσότερο τη μέρα ή τη νύχτα; Πίνεις περισσότερο το χειμώνα ή το καλοκαίρι; Τους μήνες που δεν έχουν ρο, έχεις διάθεση για κόκκινο κρασί; Για σκέψου. Ποιοι μήνες δεν έχουν ρο;

Λοιπόν, οι μοναδικοί μήνες του χρόνου που δεν έχουν ρο, είναι ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, δηλαδή οι πιο θερμοί μήνες του χρόνου. Σωστά; Τώρα σκέψου αυτό. Ό,τι τρώγεται και ό,τι πίνεται έχει ενέργεια, η οποία εισέρχεται στο σώμα σου όταν καταναλώνεις ένα τρόφιμο ή ένα ποτό. Το κρασί περιέχει αλκοόλ και γι’ αυτό είναι θερμαντικό. Κατά την κατανάλωσή του λοιπόν, ανεβαίνει η θερμοκρασία στο σώμα σου. Με το να νερώνεις το κρασί σου, καταφέρνεις να αραιώνεις τη συγκέντρωση αλκοόλης σε αυτό, άρα να κατεβάζεις τη θερμαντική του δράση πριν το καταναλώσεις.

Να γιατί οι παππούδες μας συμβούλευαν να προσθέτουμε λίγο νερό στο κρασί μας, τους θερμούς μήνες του χρόνου. Έξυπνο κόλπο, ε; Αρκεί όμως αυτό, για να διατηρείς σε ισορροπία το μέσα με το έξω σου; Τι λένε οι γιατροί της Κινέζικης Ιατρικής σχετικά με αυτό; Λένε ότι το να νερώνεις το κρασί σου τους θερμούς μήνες του χρόνου, είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις. Σωστό μεν, αλλά δεν αρκεί.

Επειδή δεν είσαι μία αποκομμένη μονάδα, επειδή είσαι μέρος του όλου - αφού είσαι κομμάτι του σύμπαντος - συνεχώς αλληλεπιδράς με το περιβάλλον γύρω σου. Όταν έξω από εσένα έχει κρύο, δηλαδή από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλιο, η θερμοκρασία στο σώμα σου πέφτει. Αυτό εξηγεί άλλωστε γιατί πάντα κρυώνεις το χειμώνα. Τότε λοιπόν, και μόνο τότε, πρέπει, με κάποιο τρόπο, να ανεβάζεις τη θερμοκρασία στο σώμα σου, ώστε να ισορροπείς με το περιβάλλον γύρω σου.

Ένας τρόπος είναι: από έξω προς τα μέσα, με θέρμανση του χώρου στον οποίο ζεις. Άλλος τρόπος είναι: απ’ ευθείας από μέσα, καταναλώνοντας θερμαντικές τροφές, όπως πιπεριές τσίλι, κοτόπουλο, κρεμμύδι, κανέλα, πιπέρι ή και αλκοόλ. Αντίθετα, τους μήνες που δεν έχουν ρο, κατά τους οποίους ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, δεν έχεις ανάγκη ούτε εξωτερικής, ούτε βέβαια εσωτερικής θέρμανσης. Αν τότε συνεχίζεις να θερμαίνεις το σώμα σου καταναλώνοντας αλκοόλ ή άλλες θερμαντικές τροφές, η θερμοκρασία σου θα ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο και προφανώς, θα αρρωσταίνεις.  

Σχετικά με το χρώμα του κρασιού, οι Κινέζοι γιατροί υποστηρίζουν ότι το κόκκινο είναι πιο θερμής φύσης από το λευκό, οπότε συστήνουν κόκκινο κρασί για το χειμώνα και λευκό για το καλοκαίρι. Ενώ, λένε να συνοδεύεις το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί, ενώ με λευκό, πρέπει να συνοδεύεις τα ψάρια, τα ψαρικά και τις σαλάτες. Αυτό δε λένε και οι ειδικοί της υψηλής γαστρονομίας; Το κόκκινο κρασί είναι γιανγκ, δηλαδή θερμής φύσης. Το λευκό κρασί είναι γιν, δηλαδή ψυχρής φύσης. Γιανγκ είναι και το κόκκινο κρέας, ενώ τα ψάρια και οι σαλάτες είναι γιν.

Γιανγκ είναι και η μέρα, ενώ η νύχτα είναι γιν. Αν θέλεις να ανεβάζεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου τα μεσημέρια του χειμώνα, πίνε κόκκινο κρασί με το μεσημεριανό φαγητό σου. Φυσικά, τους μήνες που δεν έχουν ρο, να το νερώνεις. Ανέρωτο ή νερωμένο, το κόκκινο κρασί θα κινεί το τσι σου, δηλαδή τη ζωτική σου ενέργεια, ενώ παράλληλα θα λύνει πιθανά μπλοκαρίσματα της ενέργειας στο σώμα σου. Τα βράδια, να επιλέγεις λευκό κρασί, που είναι πιο γιν φύσης. Αυτό θα σε βοηθάει να χαλαρώνεις πριν πας για ύπνο ή θα σου δημιουργεί μία διάθεση για χαλαρή κουβεντούλα. Ναι, και το λευκό κρασί να το νερώνεις τους μήνες που δεν έχουν ρο.  

Στην περίπτωση τώρα, που δε συνηθίζεις να πίνεις κρασί, αλλά προτιμάς άλλα αλκοολούχα ποτά, να θυμάσαι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση ενός ποτού σε αλκοόλ, τόσο πιο γιανγκ είναι. Αν κάποια στιγμή, χρειαστεί να αυξήσεις την ενέργειά σου, να σηκωθείς να χορέψεις για παράδειγμα, ή αν χρειαστεί να ζεστάνεις το σώμα σου επειδή κρυώνεις, ένα γιανγκ σφηνάκι, θα είναι μία καλή επιλογή.

Όταν όμως θέλεις να χαλαρώσεις, το ποτό σου θα πρέπει να είναι πιο γιν φύσης, δηλαδή με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Επιπλέον, θα πρέπει να το νερώνεις, προσθέτοντας είτε νερό, είτε ένα-δύο παγάκια. Καλό είναι να γνωρίζεις και ότι η μπύρα είναι από τα πιο γιν αλκοολούχα ποτά. Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμη και όσοι δε συνηθίζουν να πίνουν αλκοόλ, δύσκολα μπορούν να αντισταθούν σε μία παγωμένη μπύρα, μια Αυγουστιάτικη νύχτα με πανσέληνο, πλάι στη θάλασσα.

Απ’ την άλλη, όσοι ζουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει πολύ κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, επιβάλλεται να θερμαίνουν επαρκώς το σώμα τους, προκειμένου να μην αρρωσταίνουν. Γι’ αυτό εκεί, βλέπεις να πουλάνε κόκκινο κρασί στο δρόμο, ακόμα και πολύ νωρίς το πρωί. Το κρασί δε αυτό, το βράζουν κιόλας, μαζί με κανέλα και γαρίφαλα. Καταλαβαίνεις γιατί;

Το κρασί, η κανέλα και τα γαρίφαλα, είναι όλα γιανγκ. Βράζοντάς τα, προσθέτουν κι άλλο γιανγκ. Όταν το παίρνουν στα χέρια, δεν περιμένουν να κρυώσει. Το πίνουν καυτό, ώστε να μην υπάρχει καμία απώλεια θερμότητας. Και το εκπληκτικό είναι, ότι αυτό το δυνατό ποτό, δεν τους ζαλίζει, ούτε τους μεθάει. Ας το πίνουν σκέτο, ας το πίνουν για πρωινό. Απλώς τους ζεσταίνει. Θερμαίνει δηλαδή το σώμα τους εσωτερικά, ώστε να μπορεί να αντέξει το εξωτερικό κρύο.

Στην κοινή λογική όλου του κόσμου, υπάρχει τεράστια σοφία, δε νομίζεις; Για να ισορροπήσει το ανθρώπινο σώμα σε ένα πολύ κρύο περιβάλλον το χειμώνα, επειδή γίνεται πολύ γιν από το κρύο, χρειάζεται να καταναλώνει γιανγκ τροφές. Απλούστατο, λογικότατο και πολύ σοφό, δε νομίζεις; Εξ’ ίσου απλό και λογικό όμως είναι και το πώς επιδρά η συνήθεια στο σώμα σου.

Οποιαδήποτε συνήθεια, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολή, η οποία με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε ανισορροπία, δηλαδή σε ασθένεια. Αν, ας πούμε, πίνεις μπύρα καθημερινά, όλο το χρόνο – ακόμα και το χειμώνα, ή κόκκινο κρασί καθημερινά, όλο το  χρόνο – ακόμα και το καλοκαίρι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνεις ανισόρροπος. Θα χάσεις δηλαδή την ισορροπία σου και θα δημιουργήσεις τις συνθήκες εκείνες που μπορεί να σε αρρωστήσουν.

Στην περίπτωση τώρα που δεν πίνεις ποτέ αλκοόλ, μη σκεφτείς ότι αυτό το άρθρο δε σε αφορά. Προσθέτεις πιπέρι σε κάθε σου γεύμα, βρέξει-χιονίσει, χειμώνα-καλοκαίρι; Σου είπαν ότι το τζίντζερ, για παράδειγμα, κάνει καλό και σπεύδεις να το προσθέτεις σε ό,τι τρως, βρέξει-χιονίσει, χειμώνα καλοκαίρι; Σβήνεις το κρέας με κρασί ή ξύδι όταν μαγειρεύεις; Το κάνεις αυτό βρέξει-χιονίσει, χειμώνα-καλοκαίρι; Τότε έχεις πέσει στην παγίδα της συνήθειας και κακώς πιστεύεις ότι η διατροφή σου είναι ισορροπημένη.

Το πιπέρι και το τζίντζερ, όπως και το κρασί είναι γιανγκ φύσης. Επιπλέον, το κρασί λειτουργεί με τον ίδιο θερμαντικό τρόπο στο σώμα σου, είτε το πίνεις, είτε τα χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα. Ως εκ τούτου, η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αυτών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εποχή ή οι καιρικές συνθήκες, σε κάνει εξ’ ίσου ανισόρροπο με κάποιον εθισμένο στο αλκοόλ.

Το ίδιο ισχύει κι αν πίνεις καφέ κάθε μέρα, αν τρως σοκολάτα κάθε μέρα ή αν καπνίζεις κάθε μέρα. Και τότε είσαι δέσμιος κάποιας συνήθειας. Και τότε φτάνεις στην υπερβολή. Με την υπερβολή, επέρχεται πάντα ανισορροπία. Ευτυχώς όμως, ισχύει και το αντίθετο. Ακόμα και σε προχωρημένα στάδια ασθενειών, ο άνθρωπος μπορεί να ανακτά το σθένος του αν εφαρμόζει την τακτική του μέτρου. Αυτό λένε οι Κινέζοι γιατροί. Αυτό έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί. Να το θυμάσαι αυτό.

Απ’ την άλλη, οτιδήποτε γιανγκ ισορροπεί με γιν. Και οτιδήποτε γιν ισορροπεί με γιανγκ. Το πιο γιανγκ ποτό είναι το αλκοόλ. Το πιο γιν ποτό είναι το νερό. Βρες την ισορροπία αναμειγνύοντάς τα, τους θερμούς μήνες του χρόνου. Θα μου πεις, μπορείς να ευχαριστηθείς το κρασί σου όταν είναι νερωμένο; Θα σου πω, μάθε να το ευχαριστιέσαι. Αν αντί για νερό, προσθέτεις λίγο πάγο, είναι σίγουρο πως θα το απολαμβάνεις. Ο πάγος, απ’ τη μία θα κρυώνει το κρασί σου περισσότερο από ότι το νερό κι απ’ την άλλη, θα αλλοιώνει λιγότερο τη γεύση του. Να το κάνεις αυτό τους μήνες που δεν έχουν ρο. 


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Να θυμάσαι: ό,τι είναι γιν, ισορροπεί με γιανγκ - ό,τι είναι γιανγκ ισορροπεί με γιν. Ο καλύτερος εξισορροπιστής του γιν είναι το αλκοόλ. Το αλκοόλ ζεσταίνει και τονώνει το τσι. Ο καλύτερος εξισορροπιστής του γιανγκ είναι το νερό. Το νερό ψύχει και σβήνει τη φωτιά. Για να είσαι σε αρμονία με το περιβάλλον γύρω σου, φρόντιζε να θερμαίνεις και να ψύχεις το σώμα σου ακολουθώντας το Ντάο, ακολουθώντας τους φυσικούς νόμους. Να θυμάσαι ακόμα, πως δεν είσαι μονάδα, αποκομμένη από το όλον. Είσαι μέρος του όλου. Όταν έξω είναι γιανγκ, φρόντιζε μέσα σου να είσαι γιν. Όταν έξω είναι γιν, φρόντιζε να είσαι γιανγκ. Αυτό προστάζει το Ντάο. Αν πηγαίνεις κόντρα στο Ντάο, θα προκύπτουν ανισορροπίες, δηλαδή ασθένειες. Αν εναρμονίζεσαι με το Ντάο, θα θεραπεύεσαι και θα ισορροπείς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη