Θα μυρίσω τα νύχια μου



Δοκίμασες ποτέ να μυρίσεις τα νύχια σου; Μυρίζουν τα νύχια ή μόνο ξύνουν; Κοντά ή μακριά, σκληρά ή μαλακά, βαμμένα ή όχι, περιποιημένα ή όχι, τα νύχια τα χρησιμοποιείς κυρίως για να ξύνεις και για να ξύνεσαι βεβαίως. Όχι για να κάνεις προβλέψεις. Έτσι δεν είναι; Ή μήπως γίνεται να μυρίζεις τα νύχια σου και να λες τι συνέβη, τι συμβαίνει ή τι πρόκειται να συμβεί; Αλήθεια, πώς προέκυψε το: θα μυρίσω τα νύχια μου και θα σου πω; Τι μπορεί να ξέρουν τα νύχια για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και πώς γίνεται να το μάθεις κι εσύ;

Λέγεται ότι η φράση, θα μυρίσω τα νύχια μου, κρατάει από την αρχαιότητα. Ακουγόταν συχνά στους Ολυμπιακούς αγώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων, θεατές στοιχημάτιζαν υπέρ των πιο ικανών αθλητών, αφού προηγουμένως ζητούσαν τη γνώμη των ιερέων των μαντείων. Οι ιερείς τότε βύθιζαν τα δάχτυλά τους σε ένα υγρό με δαφνέλαιο και στη συνέχεια, τα έφερναν στη μύτη. Μυρίζοντάς τα, έπεφταν σε ένα είδος ύπνου ή μέθης, που τους καθιστούσε ικανούς να κάνουν αρκετά ακριβείς προβλέψεις για τους νικητές των αγώνων. Ενώ, βλέποντάς τους κάποιος, είχε την εντύπωση ότι μύριζαν τα νύχια τους για να δώσουν τις απαντήσεις που γύρευαν. Από τότε, όταν ζητάμε μια πρόβλεψη από κάποιον, που οπωσδήποτε δεν είναι ιερέας σε μαντείο, μας απαντάει, ‘‘Πώς να ξέρω; Τα νύχια μου να μυρίσω;‘‘ Ενώ με μία δόση ειρωνείας, μπορεί να απαντήσει και ως εξής: ‘‘Θα μυρίσω τα νύχια μου και θα σου πω‘‘. Εννοώντας ότι δεν είναι σε θέση να κάνει καμία πρόβλεψη.

Είναι προφανές ότι δε μπορείς να προβλέψεις τι θα συμβεί στο μέλλον απλά και μόνο μυρίζοντας τα νύχια σου. Μήπως όμως μπορείς να κάνεις κάποια πρόβλεψη κοιτάζοντας ή παρατηρώντας τα νύχια σου ή τα νύχια κάποιου άλλου; Μήπως τα νύχια γίνεται να πουν τι συνέβη στο παρελθόν, τι συμβαίνει στο παρόν ή ακόμα και τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον; Ναι, γίνεται. Όπως όταν ανάβει ένα λαμπάκι στο ταμπλό του αυτοκινήτου κι εσύ καταλαβαίνεις ότι έχει τελειώσει το νερό στους υαλοκαθαριστήρες, ότι χρειάζεται να συμπληρώσεις λάδι ή να αλλάξεις τα υγρά των φρένων, ώστε να μην προκληθεί κάποια σοβαρή βλάβη, έτσι ακριβώς μπορείς να καταλάβεις και τι πάει στραβά ή και όχι, σ’ αυτό το περίπλοκο και αξιοθαύμαστο μηχάνημα, το ανθρώπινο σώμα, απλά και μόνο ελέγχοντας την όψη των νυχιών σου.  

Στην Κινέζικη και την Ινδική Ιατρική, τα γερά, καθαρά και ροδαλά νύχια, είναι ένδειξη καλής υγείας. Επιπλέον, είναι και ένδειξη νεότητας. Ίσως γι’ αυτό οι γυναίκες όλων των εποχών ήθελαν να μακραίνουν και να βάφουν τα νύχια τους. Έτσι, ακόμα και οι άρρωστες και οι κάπως μεγαλύτερης ηλικίας είχαν μία ευκαιρία στην πρώτη εντύπωση. Οι γυναίκες όλων των εποχών, ας μην ήταν γιατροί, ήξεραν ότι τα λεπτά και εύθραυστα νύχια, αυτά που έχουν στίγματα, γραμμές ή χαρακιές, θα αποκάλυπταν με εκπληκτική ακρίβεια διάγνωσης διάφορα προβλήματα υγείας. Γνώριζαν ακόμα, ότι τα νύχια προδίδουν και την ηλικία. Γι’ αυτό φρόντιζαν να κρύβουν από τους άλλους όλες αυτές τις πληροφορίες, με το να βάφουν τα νύχια τους, φυσικά.

Εκτός από την καρδιά, που όλοι τη συσχετίζουμε με το αίμα - και γι’ αυτό και με το κόκκινο χρώμα - άλλα όργανα, όπως το συκώτι και ο σπλήνας, σχετίζονται επίσης με το αίμα και ως εκ τούτου και με το κόκκινο χρώμα. Μπορεί, στις μέρες μας, οι γυναίκες να βάφουν τα νύχια τους κόκκινα, μπλε, μαύρα, πράσινα ή μοβ, όμως αρχικά, το χρώμα που επέλεγαν ήταν μόνο το έντονο ροζ, το ροδαλό - αυτό που παίρνεις αν βράσεις παντζάρια - επειδή σε ένα νεανικό και υγιές σώμα, τέτοιο είναι το χρώμα των νυχιών.

Αυτό το ζωηρό ροζ χρώμα στη βάση των νυχιών μπορούσε να παραπλανήσει κάποιον, παρουσιάζοντας τη γυναίκα ως νέα και υγιή κι ας μην ήταν. Επειδή το ζωηρό ροζ χρώμα στα νύχια, δείχνει ότι το συκώτι έχει αποθηκεύσει επαρκή ποσότητα αίματος για να θρέψει όλα τα όργανα του σώματος, ότι η καρδιά αιματώνεται κανονικά, ότι η κυκλοφορία του αίματος διεξάγεται κανονικά, ότι ο σπλήνας συγκρατεί το αίμα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία όπως πρέπει, ότι δεν υπάρχει καμία απώλεια αίματος, καμία διαρροή και κανένας κίνδυνος να ασθενήσει το σώμα αυτής της γυναίκας. Συνεπώς, ότι η γυναίκα αυτή μπορεί να τεκνοποιήσει αν το επιθυμεί. Παγίδα για τους άντρες; Πες το κι έτσι.

Ωστόσο, στην παγίδα έπεφταν και οι ίδιες - οι γυναίκες.  Βλέπεις, όταν τα νύχια είναι βαμμένα, κανείς – ούτε η ίδια η γυναίκα με τα βαμμένα της νύχια - δε μπορεί να δει αν, για παράδειγμα,  λείπει η λευκή ημισέληνος από τη ρίζα των νυχιών. Αυτό το λευκό φεγγαράκι είναι κάτι σαν μετρητής της ζωτικής ενέργειας, αλλά και δείκτης της καλής λειτουργίας κάποιων ζωτικών οργάνων. Δείχνει αν και κατά πόσο έχεις καταπονήσει τον οργανισμό σου και τι αποθέματα ενέργειας είναι διαθέσιμα. Δείχνει και σε τι κατάσταση βρίσκεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα και αν λειτουργεί με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

Το χρώμα λοιπόν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάζεις σε ένα νύχι. Το χρώμα είναι αυτό που αλλάζει ανάλογα με την πάθηση. Οποιοδήποτε χρώμα εκτός του ροδαλού ροζ, και του λευκού στην ημισέληνο και στην άκρη του νυχιού, θα πρέπει να σε ανησυχήσει. Αν, για παράδειγμα, τα νύχια σου δείχνουν ωχρά, να καταλάβεις ότι η ποσότητα αίματος στο σώμα δεν είναι επαρκής. Πιθανό να υπάρχει απώλεια αίματος. Ίσως πρόκειται για κάποια εσωτερική αιμορραγία, μία μητρορραγία, για αναιμία ή απλά για κακή κυκλοφορία του αίματος. Πάντως, υποβόσκει μία μάλλον σοβαρή ασθένεια. Υπάρχει κάποια σημαντική ανισορροπία, σωματική, ψυχική ή και συναισθηματική, την οποία καλείσαι να προσέξεις. Άλλο χρώμα που χρήζει προσοχής είναι το κίτρινο. Το χρώμα του λερωμένου κίτρινου τόσο στα νύχια, όσο και στα δόντια μπορεί εύκολα να προδώσει έναν καπνιστή. Το πιο καθαρό κίτρινο, μπορεί να είναι σημάδι για ίκτερο. Το μπλε ή το μοβ, μπορεί να δείχνει συσσώρευση κρύου ή κακή λειτουργία των νεφρών.

Τα νύχια, τόσο των χεριών, όσο και των ποδιών, είναι και σημεία αφετηρίας και συνάντησης κάποιων μεσημβρινών που φέρουν το τσι, τη ζωτική μας ενέργεια. Μπορούν να φανερώσουν αν και πώς ανάβει η φλόγα για ζωή μέσα σου. Γι’ αυτό προδίδουν και την ηλικία σου. Μπορούν να αποκαλύπτουν τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σου, ακόμα και την ποιότητα των συναισθημάτων σου.

Μεγάλης σημασίας όμως δεν είναι μόνο το κυρίαρχο χρώμα στην επιφάνεια των νυχιών. Σημαντικά είναι και τα άσπρα σημαδάκια στα νύχια. Αυτά που οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι δείχνουν την έλλειψη ασβεστίου και μας έβαζαν να πίνουμε γάλα με το ζόρι. Έρευνες σχετικά με το θέμα, έδειξαν ότι αυτά τα σημαδάκια μάλλον προειδοποιούν για κάποια έλλειψη σε ψευδάργυρο ή μαγνήσιο. Ακόμα όμως κι αν δε γνωρίζεις ακριβώς ποια έλλειψη σου δείχνουν, σίγουρα είναι προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να σε προτρέψουν να κάνεις κάποιες εξετάσεις υγείας και να διαπιστώσεις με νούμερα σε τι έχεις έλλειψη. Στη συνέχεια, μπορείς να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή απλά να διορθώσεις τη διατροφή σου, για να επαναφέρεις την ισορροπία όλων των στοιχείων στο σώμα σου.

Σημαντικές είναι και οι γραμμές ή χαρακιές στα νύχια. Οι οριζόντιες γραμμές έχουν πάντα να σου αφηγηθούν μια ιστορία. Σχηματίστηκαν όσο το σώμα βίωνε ένα ισχυρό συναισθηματικό σοκ, κατά τη διάρκεια μίας πολύ σοβαρής εμπύρετης ασθένειας ή μίας καρδιακής προσβολής. Όσο για τις κάθετες γραμμές ή χαρακιές στα νύχια, αυτές λειτουργούν προειδοποιητικά. Δυστυχώς, προδίδουν και το γήρας, αλλά επί της ουσίας, δείχνουν μόνο ότι δε γίνεται σωστά η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Αν αυτό διορθωθεί, με μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σου, θα φαίνεσαι νεότερος, ακόμα κι αν μετράς πολλές δεκαετίες ζωής, ενώ τα νύχια σου θα φαίνονται και πάλι υγιή, αφού θα δείχνουν λεία και καθαρά όπως πριν.

Επιπλέον, στην περίπτωση που δεν πλένεις συχνά ή σωστά τα χέρια σου, αν καταναλώνεις πολλά ωμά ή όχι καλά πλυμένα λαχανικά, αν καταναλώνεις πολλή ζάχαρη, γλουτένη ή τυροκομικά προϊόντα, τα νύχια στο δείχνουν και πάλι. Γύρω από τη ρίζα των νυχιών, το δέρμα δείχνει πρησμένο και ερεθισμένο. Διάφορες φαρμακευτικές αλοιφές μπορούν ίσως να εξαλείψουν τα συμπτώματα, η ανισορροπία όμως θα παραμείνει και αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει και θα εκφραστεί με κάποιο άλλο τρόπο. Φρόνιμο θα ήταν να κάνεις κάτι πριν συμβεί αυτό.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Βάλε στην εβδομαδιαία σου ρουτίνα τον έλεγχο των νυχιών σου. Δε χρειάζεται να μυρίσεις τα νύχια σου για να δεις τι σου συμβαίνει. Απλώς παρατήρησέ τα. Δείχνουν όπως έδειχναν πριν από μία εβδομάδα, ένα χρόνο ή δέκα χρόνια; Είναι το ίδιο ροδαλά, το ίδιο καθαρά στη βάση, γύρω  από τη ρίζα και σε όλη την επιφάνειά τους; Βλέπεις κάποια σημαδάκια που δεν υπήρχαν πριν; Έχει αλλάξει κάτι στην ποιότητα, στο χρώμα ή στην όψη των νυχιών σου; Είναι το ίδιο σκληρά ή μαλακά; Δείχνουν το ίδιο υγιή και καθαρά; Όπως ελέγχεις το ταμπλό του αυτοκινήτου σου όταν οδηγάς, έτσι θα πρέπει να ελέγχεις και τα νύχια σου όσο ζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη