Οὐ γάρ ἔρχεται μόνον...



Φαίνεσαι ή νιώθεις κουρασμένος τελευταία; Ξεχνάς εύκολα ή δυσκολεύεσαι να επαναφέρεις στη μνήμη σου ακόμα και τι έφαγες εχθές; Έχουν αρχίσει να ασπρίζουν τα μαλλιά σου; Βλέπεις το δέρμα και τα νύχια σου να αλλάζουν; Μήπως και τα δόντια σου δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση; Τους κάτω των 30, τους αποκαλείς πιτσιρικάδες; Μήπως και τους πενηντάρηδες δεν τους λες πια γέρους; Έχεις αρχίσει να βολεύεσαι σε ρουτίνες; Μήπως δεν εξιτάρεσαι πια από το αυθόρμητο ή το απροσδόκητο; Με το φόβο, ποια η σχέση σου; Αλήθεια, από καρδιά, πώς πας; Αντέχεις να μάθεις τι σου συμβαίνει;  Λοιπόν, θα σου το πω όσο πιο κομψά μπορώ:

"Δεινόν τό γῆρας, οὐ γάρ ἔρχεται μόνον"!

Μη με παρεξηγείς! Δεν είπα πως γέρασες. Υπαινίσσομαι μόνο πως μάλλον έχεις αρχίσει να γερνάς. Έχεις αρχίσει να γερνάς από τη στιγμή που γεννήθηκες. Βλέπεις, το γήρας είναι μία εξελισσόμενη - τολμώ να πω - ασθένεια. Α-σθένεια βέβαια, αφού όσο μεγαλώνεις, χάνεις το σθένος σου. Το παρήγορο είναι ότι δε γερνάς από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος για να φτάσεις από το Α στο Ω. Και επιπλέον, το χρονικό διάστημα που θα χρειαστείς για να φτάσεις στο Ω, Μέγας είσαι Κύριε, εν μέρει, το ορίζεις εσύ. Δεν το πολυπιστεύεις αλλά σε προκαλώ να το επαληθεύσεις. Σκέψου τους συμμαθητές σου. Στοιχηματίζω πως μπορείς να θυμηθείς κάποιον που δείχνει πολύ νεότερος από εσένα, αλλά και κάποιον που δείχνει πολύ μεγαλύτερος από εσένα. Έχεις σκεφτεί γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μη βιαστείς να πεις πως το ζήτημα είναι γονιδιακό...

Είναι που εδώ και πολύ καιρό - εσύ ξέρεις πόσο - επαναπαύτηκες σε μία ρουτίνα που κάποια στιγμή θεώρησες ευχάριστη, βολική ή υποχρεωτική. Μπορεί να περνάς όλο τον ελεύθερο χρόνο σου στον καναπέ ή μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή. Μπορεί να δουλεύεις πολύ και στον ελεύθερο χρόνο σου, να ξοδεύεις τα τελευταία αποθέματα ενέργειας σε άλλες εξίσου έντονες δραστηριότητες. Μπορεί να είσαι σε μόνιμη κατάσταση άγχους, ανησυχίας, φόβου, θλίψης ή θυμού. Μπορεί να μην κάνεις πια τίποτα που σου δίνει χαρά. Μπορεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, να διεκπεραιώνεις λίστες από πρέπει. Μπορεί να βρίσκεις διέξοδο σε ουσίες. Και επαναπαυμένος γαρ, μπορεί να πιστεύεις ότι κάποια στιγμή, όταν έρθει το πρόβλημα που λέγεται γήρας, η Δυτική Ιατρική θα το διορθώσει.

Έλα όμως που δε συμβαίνει έτσι. Το γήρας έρχεται σταδιακά ξεκινώντας από το σημείο αφετηρίας σου, από το Α. Και δεν έρχεται μόνο του. Έρχεται παρέα με διάφορα προειδοποιητικά σημάδια. Σκέψου όλα αυτά που μπορεί να διορθώσει το νυστέρι, το λέιζερ, τα φάρμακα και τα χάπια, οι βαφές μαλλιών και νυχιών, οι πούδρες, το κονσίλερ, το ρουζ και όλα τα προϊόντα καλλωπισμού. Για αυτά τα σημάδια μιλάω. Αυτά τα σημάδια δεν τα αντιπαθείς; Αυτά δε θα ήθελες να κρύψεις για να μη δει κανείς - ούτε καν εσύ -  ότι γερνάς; Ακόμα και η προσθετική μαλλιών ακούγεται δελεαστική, αφού μπορεί να ξεγελάσει, να εξαπατήσει αυτόν που σε βλέπει, ότι τι; Ότι τάχα εσύ δε γερνάς; Τρίχες! Όλοι γερνάμε, πάρ’ το απόφαση. Ακούγεται σκληρό, αλλά διάψευσέ το αν γίνεται. Μπορείς να γεράσεις όμορφα; Αυτό είναι το ζητούμενο. Ή μήπως όχι;

Η Κινέζικη φιλοσοφία και ιατρική, έχουν κάτι να αντιπροτείνουν. Ξέρεις για το Ντάο; Το Ντάο είναι η ροή. Προτείνουν να καταλάβεις και να αγαπήσεις το σώμα σου ως έχει. Προτείνουν να αφήσεις το χρόνο να γράψει στο σώμα σου όλη την ιστορία σου, χωρίς να σβήσεις τίποτα. Προτείνουν να λες την ηλικία σου και να υπερηφανεύεσαι αν καταφέρεις να αγγίξεις ένα τριψήφιο νούμερο. Προτείνουν να επιτρέψεις στον εαυτό σου να γεράσει όμορφα. Αποδέξου και ακολούθησε τη ροή. Γέρασε όμορφα! Γίνεται όμως να γεράσεις όμορφα; Δε θα σου πω αν γίνεται, θα σου πω με ποιο τρόπο, λένε οι Κινέζοι, ότι γίνεται.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τις ρυτίδες. Ναι, τις ρυτίδες. Όταν πρωτοεμφανίζονται λέγονται και ρυτίδες έκφρασης. Γιατί άραγε; Μα, επειδή σου δείχνουν ποια έκφραση υιοθετείς συχνότερα. Κάθε ρυτίδα έκφρασης αντιστοιχεί στο συναίσθημα που βιώνεις συχνότερα. Αυτό το συναίσθημα, με τη σειρά του, υποδεικνύει ποιο ζωτικό σου όργανο είναι πιθανό να έχει υποστεί κάποια βλάβη, ακριβώς επειδή βάλλεται από το συγκεκριμένο συναίσθημα συνεχώς.

Αν για παράδειγμα, συνοφρυώνεσαι συχνά, σημαίνει ότι θυμώνεις συχνά. Αυτό γράφει στο πρόσωπό σου μια χαρακτηριστική ρυτίδα έκφρασης, που έχουν μόνο όσοι θυμώνουν συχνά. Αυτή τη χαρακτηριστική ρυτίδα μπορείς να την ανιχνεύσεις και στα πρόσωπα των εθισμένων στο αλκοόλ. Βλέπεις, το αλκοόλ μπορεί προσωρινά να κατευνάσει το θυμό, γι’ αυτό οι θυμωμένοι άνθρωποι, που δεν έχουν επίγνωση του θυμού τους, είναι πολύ πιθανό να εθιστούν στο αλκοόλ. Αυτή η ρυτίδα λοιπόν, αν μπορούσε να μιλήσει, θα έλεγε πως έχεις συσσωρεύσει πολύ θυμό, που είναι πιθανό να βλάψει το συκώτι ή τη χολή σου, να σου δημιουργήσει προβλήματα όρασης ή ακόμα και να σε εθίσει στο αλκοόλ. Καταλαβαίνεις πόσα πράγματα μπορείς να μάθεις για σένα από μία ρυτίδα;

Εύλογα και αναμενόμενα, θα ρωτούσες τώρα πώς σχετίζεται μία ρυτίδα με το Ντάο; Μα, ακολουθώ το Ντάο, σημαίνει ακολουθώ αυτό που συμβαίνει, ακολουθώ τις αλλαγές. Ναι, ακολουθώ μέχρι και μία ρυτίδα. Δεν αντιστέκομαι, δεν προσπαθώ να κρύψω κάτι, απλώς παρατηρώ. Αν η ρυτίδα αποκαλύψει ένα πιθανό πρόβλημα στο συκώτι, οφείλεις να διορθώσεις κάποιο πρόβλημα στο συκώτι, όχι να αφαιρέσεις τη ρυτίδα, που απλώς χαρτογράφησε τη διαδρομή του προβλήματος.

Για να το καταφέρεις αυτό, διορθώνεις τη διατροφή σου, μαθαίνεις να καταναλώνεις τροφές και βότανα που καθαρίζουν και τονώνουν το συκώτι, κάνεις τάι τσι ή/ και τσι γκονγκ, κάνεις ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρεις την ισορροπία σε αυτό το όργανο. Ακούγεται σαν κάτι δύσκολο, επειδή έχεις μάθει στην εύκολη λύση, ένα χαπάκι για κάθε πρόβλημα, όμως, δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά. Όλα τα συνηθίζει ο άνθρωπος, γιατί όχι και αυτό; Μόλις επαναφέρεις την ισορροπία στο συκώτι σου, με έκπληξη θα διαπιστώσεις πως και η ρυτίδα, το πρόβλημα στη χολή ή στην όραση και άλλα πιθανά δεινά του γήρατος, θα έχουν εξαφανιστεί. Θα έχει σημασία τότε αν είσαι 30, 40, 50, 80 ή 120 ετών; Αυτό άλλωστε δε σημαίνει γερνάω όμορφα;

Οι γιατροί της Κινέζικης Ιατρικής, έχουν καταγράψει πολλούς συσχετισμούς με απόλυτη ακρίβεια. Δεν πρόκειται για υπεραπλουστευμένες γενικεύσεις, όπως μπορεί να θεωρούν πολλοί γιατροί της Δυτικής Ιατρικής. Πρόκειται για το απόσταγμα παρατήρησης και μελέτης 5000 χρόνων. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις μερικούς, αν θέλεις να αντιλαμβάνεσαι τι σου συμβαίνει πριν καν επισκεφτείς το γιατρό σου. Στον παρακάτω πίνακα, παραθέτω κάποιους από αυτούς τους συσχετισμούς.

Συναίσθημα
Ζωτικό όργανο που βάλλεται
Άλλο όργανο που βάλλεται
Ελέγχει
Εμφανίζει αλλοιώσεις
Ανοίγει/ ξεσπάει
Διορθώνεται με
Θυμός
Συκώτι
Χολή
Τους τένοντες, τις λειτουργίες του στομάχου και του σπλήνα
Στα νύχια
Στα μάτια
Ξινά και πράσινα
Ανησυχία, Άγχος
Σπλήνας
Στομάχι
Τα άκρα, τους μύες και το αίμα
Στα χείλια
Στο στόμα
Γλυκά και κίτρινα ή πορτοκαλί
Θλίψη, Μελαγχολία
Πνεύμονας
Παχύ Έντερο
Το Τσι και την ποιότητα της αναπνοής του δέρματος και των μαλλιών
Σε: μύτη, δέρμα, μαλλιά, αναπνοή και στην ομιλία
Στη μύτη
Καυτερά και λευκά
Χαρά / Λύπη
Καρδιά
Λεπτό Έντερο
Τα αιμοφόρα αγγεία
Στο πρόσωπο
Στη γλώσσα
Πικρά και κόκκινα
Φόβος
Νεφρός
Ουροδόχος Κύστη
Το Τζινγκ, το μεταβολισμό του νερού, την ουρήθρα και τα γεννητικά όργανα
Σε: δόντια, παλάμες και πατούσες, στα γεννητικά όργανα και στα οστά
Στα αυτιά
Αλμυρά και μπλε ή μαύρα


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αγάπησε τις ρυτίδες σου καθώς και όλα τα δεινά που φέρνει το γήρας. Μη ντρέπεσαι γι’ αυτά και μην προσπαθείς να τα κρύψεις. Μάθε να τα αποκωδικοποιείς. Μάθε να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει στο σώμα σου. Να χαίρεσαι που το γήρας δεν έρχεται μόνο του, αλλά έρχεται παρέα με ρυτίδες, άσπρα μαλλιά, χαλασμένα δόντια, κόπωση και άλλα τέτοια προειδοποιητικά δεινά. Αυτά τα δεινά είναι που θα σε βοηθήσουν να γεράσεις όμορφα, αν δεν τα πολεμήσεις, αλλά συμφιλιωθείς μαζί τους και τους επιτρέψεις να σου υποδείξουν τη ρίζα του προβλήματος.   

"Δεινόν τό γῆρας!"   Συμφωνώ και πώς να ισχυριστώ το αντίθετο; Όμως... "οὐκ ἔρχεται μόνον"! Ευτυχώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη