Κάλλιο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις

Καιρό έχουμε να τα πούμε... Πώς είσαι; Τι κάνεις; Δεν έχεις χρόνο, ε; Δεν προλαβαίνεις, ναι, καταλαβαίνω. Σ’ έχει απορροφήσει η καθημερινότητα, ξέρω.  Χρονοδιαγράμματα που δεν έχουν τελειωμό, αμέτρητες υποχρεώσεις, ολόκληρη λίστα με πράγματα που θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα, ξέρω.  Πώς δεν ξέρω; Εγώ δεν ξέρω; Α, ναι και τα οικονομικά σου δε σου επιτρέπουν σπατάλες, ξέρω. Αλλά  ξέρω και κάτι άλλο - πρόσφατα το έμαθα κι εγώ, μη νομίζεις - πως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία και πως αν είναι να προλάβεις κάτι, ας είναι η ασθένεια. Γι’ αυτό σου λέω, χαλάρωσε λίγο. Στρες, πολύ στρες. Για πόσο ακόμα θα ζεις σε καθεστώς fight or flight; Ζωή δεν είναι πάλη ή φυγή, αυτό είναι θάνατος. Για πόσο ακόμα θα αναβάλλεις εκείνες τις εξετάσεις; Κάλλιο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Αυτό δε λέει ο σοφός λαός μας; Ε, αυτό σου λέω τώρα κι εγώ. Θα μ’ ακούσεις;

Ξέρεις, στην Κίνα οι ασθένειες συνήθως προλαμβάνονται μέσω της εκγύμνασης σώματος, ψυχής και νου με τάι τσι και τσι γκονγ. Στην Ινδία, η εκγύμναση σώματος, ψυχής και νου  επιτυγχάνεται με τη γιόγκα. Αυτοί οι λαοί πιστεύουν πως το σώμα δεν είναι αποκομμένο από την ψυχή και το νου, γι’ αυτό δε γυμνάζουν μόνο το σώμα, γι’ αυτό έχουν μία πιο ολιστική άποψη για την υγεία και διαφορετική σχέση με το γιατρό τους φυσικά. Αλλά, εδώ; Τι γίνεται εδώ; Εδώ, για την ψυχή και το νου, δε γίνεται λόγος πια. Εδώ, αν σε ενδιαφέρει να έχεις ένα δυνατό σώμα, πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Αν σε ενδιαφέρει να έχεις ένα αδύνατο σώμα, κάνεις δίαιτα, μία από αυτές που είναι στη μόδα. Λίγο σ’ ενδιαφέρει πόσο καταπονείται το σώμα σου. Άλλωστε, αν αρρωστήσεις, θα πας στο γιατρό. Τότε και μόνο τότε πηγαίνεις στο γιατρό, έτσι δεν είναι;

Εντάξει, το ξέρω, δε φταις εσύ εξ’ ολοκλήρου για την πρακτική που ακολουθείς. Το ότι εστιάζεις μόνο στο σώμα και όχι στην ψυχή και το πνεύμα, είναι γιατί αποκόπηκες από τις ρίζες σου. Να σου θυμίσω πως και οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν τον άνθρωπο όσο ολιστικά τον βλέπουν οι Ινδοί και οι Κινέζοι. Απ’ την άλλη, το ότι πηγαίνεις στο γιατρό μόνο αν αρρωστήσεις, είναι γιατί γνωρίζεις πως οι δυτικοί γιατροί εκπαιδεύονται στο να θεραπεύουν και όχι στο να προλαμβάνουν τις ασθένειες. Δίκιο έχεις. Αυτό που μάλλον σου διαφεύγει είναι πως οι δυτικοί γιατροί έχουν ένα σύμμαχο, που μπορεί να γίνει και δικός σου σύμμαχος αν το θέλεις. Τις εργαστηριακές εξετάσεις εννοώ. Οι δυτικοί γιατροί διαρκώς εφιστούν την προσοχή. Σε καλούν για προληπτικές εξετάσεις με κάθε ευκαιρία. Διοργανώνονται τόσες μεγάλες καμπάνιες που εστιάζουν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με σκοπό να σε ενημερώσουν, με σκοπό να σε κινητοποιήσουν... για να προλάβεις.

Δεδομένου του ανισόρροπου τρόπου που διάγουμε τις ζωές μας σήμερα, προκύπτουν ανισορροπίες, προκύπτουν ασθένειες, προκύπτει καρκίνος, δυστυχώς! Τα ξέρεις αυτά, δεν τα ξέρεις; Αφού λοιπόν δε γεννήθηκες στην Κίνα ή στην Ινδία, αφού δε φροντίζεις σώμα, ψυχή και πνεύμα όπως κάνουν οι Ινδοί και οι Κινέζοι ή όπως συμβούλευαν κάποτε οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί, αφού επιτρέπεις στον εαυτό σου να λειτουργεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα με έντονο στρες, αφού δεν είσαι σίγουρος για την καθαρότητα της τροφής που τρως, για την καθαρότητα του νερού που πίνεις, ακόμα και του αέρα που αναπνέεις, τότε είσαι στο δρόμο, για να μην πω στο μονόδρομο, που οδηγεί στην ανισορροπία, δηλαδή στην ασθένεια.

Ευτυχώς, πριν φτάσεις στην ασθένεια, σου δίνεται μία ευκαιρία. Να δράσεις εγκαίρως. Να προλάβεις. Ένα δείγμα αίματος χρειάζεται μόνο ή ένα δείγμα άλλων υγρών που ρέουν στο σώμα σου. Μία απεικόνιση των εσωτερικών σου οργάνων χρειάζεται μόνο. Και λίγος, πολύ λίγος χρόνος σε ένα διαγνωστικό εργαστήριο. Αυτό είναι όλο. Εργαστηριακές εξετάσεις - αυτό μόνο. Μην τις καθυστερείς. Μην τις αναβάλλεις. Στο επιβεβαιώνω κι εγώ, ο Ανισόρροπος με το όνομα, πως είναι προτιμότερο να προλάβεις τον καρκίνο, από το να προσπαθήσεις να τον θεραπεύσεις. Αν δε με πιστεύεις, έλα να πάμε μια βόλτα στο νοσοκομείο, στη μονάδα του ογκολογικού. Έλα να δεις πώς αποδυναμώνει τον άνθρωπο η χημειοθεραπεία.

Έλα να δεις πώς είναι να παρακαλάς να αρχίσεις χημειοθεραπεία για να σταματήσεις την εξάπλωση του καρκίνου. Έλα να δεις πως είναι να χάνεις τα μαλλιά σου, πώς είναι να χλομιάζει το πρόσωπό σου από την αδυναμία, έλα να δεις πώς είναι να χάνεις τις δυνάμεις σου, πώς είναι να μην αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Έλα να δεις πώς είναι να χάνεις ζωή απ’ τη ζωή σου. Έλα να δεις τι θα πει επίγεια κόλαση.

Έλα να δεις πόσοι άνθρωποι δεν πρόλαβαν τον καρκίνο. Γυναίκες, άντρες, γέροι και νέοι. Ο καρκίνος δεν έχει προτίμηση σε φύλο ή ηλικία, ξέρεις. Έλα να δεις πόσους ανθρώπους απορρόφησε η καθημερινότητα και δεν πρόλαβαν. Έλα να δεις πόσοι εγκλωβίστηκαν σε χρονοδιαγράμματα που δεν είχαν τελειωμό και δεν πρόλαβαν.  Έλα να ακούσεις για υποχρεώσεις που δεν επέτρεψαν την ενασχόληση με τον εαυτό και γι’ αυτό... δεν πρόλαβαν. Αν καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, είναι σίγουρο πως εσύ... θα προλάβεις.

Πρόλαβε!


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο πόνος, η δυσφορία, η κόπωση ή μία επίμονη ενόχληση μπορεί να είναι ενδείξεις κάποιας ανισορροπίας στο σώμα σου. Μπορεί να μην είναι κάτι ανησυχητικό, μπορεί όμως και να είναι. Μην αγνοείς τα σημάδια. Μην υποτιμάς τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μην πας στο γιατρό μόνο αφού αρρωστήσεις. Μη νομίζεις πως ο καρκίνος είναι μόνο για τους άλλους. Κάλλιο να τον προλάβεις, παρά να τον θεραπεύσεις. Μην παίζεις με τη ζωή σου. Πρόλαβε! Απλά, πρόλαβε!  

 

 




3 σχόλια:

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη