Από έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα



Η πανώλη - ή αλλιώς πανούκλα - ήταν η ασθένεια που μείωσε αισθητά τον ανθρώπινο πληθυσμό όπου και όταν εμφανίστηκε, γι’ αυτό δικαίως ανήκει στις πέντε πιο σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έπληξαν ποτέ την ανθρωπότητα. Κάποιες μορφές της δε, όπως η βουβωνική και η σηψαιμική πανώλη, μεταδόθηκαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι είχαν πολύ χαρακτηριστικά εμφανή συμπτώματα.

Όταν τα συμπτώματα είναι τόσο βαριά που καταλαβαίνεις πως σύντομα θα αφήσεις ετούτο τον μάταιο κόσμο, προφανώς δε σε ενδιαφέρει η εμφάνιση και ο καλλωπισμός. Σωστά; Λάθος. Όπως μας ενημερώνει η ρήση, ακόμα και στον καιρό της πανώλης, φαίνεται πως υπήρχαν γυναίκες που φρόντιζαν το έξω τους περισσότερο από το μέσα τους, που τις ενδιέφερε να φαίνονται σαν κούκλες κι ας έπασχαν από πανούκλα.

Στον καιρό της πανώλης, οι γυναίκες έκρυβαν τα εξογκώματα από τους πρησμένους λεμφαδένες κάτω από πλουμιστούς γιακάδες και σφιχτούς κορσέδες, έβαφαν τα ωχρά τους χείλη, κάλυπταν με ροζ σκόνη τα μάγουλα για να μη δείχνουν τη χλομάδα της αρρώστιας τους και πούδραραν το πρόσωπό τους, κυρίως στα σημεία που υπήρχε υποδόρια αιμορραγία, όπως γύρω από τη μύτη και τα χείλη. Ποιητές και συγγραφείς της εποχής φρόντισαν να τα καταγράψουν όλα αυτά.

Οι γυναίκες, σου λέει, ακόμα κι όταν ερχόταν να τις πάρει ο μαύρος θάνατος, ζούσαν με την ελπίδα πως μπορούσαν να σαγηνέψουν - να σαγηνέψουν κάποιον, οποιονδήποτε – να σαγηνέψουν τον πρίγκιπα του παραμυθιού ή ακόμα και τον ίδιο, το μαύρο θάνατο. Οι γυναίκες όλων των εποχών, ακόμα και στον καιρό της πανώλης, ήθελαν – ή έτσι έπρεπε – να δείχνουν σαν κούκλες.  Γιατί όμως;

Μήπως επειδή οι γυναίκες όλων των εποχών γαλουχήθηκαν με την ιδέα να μπορέσουν κάποτε να σαγηνέψουν τον πρίγκιπα του παραμυθιού; Μήπως πίστεψαν ότι για τον πρίγκιπα δεν έχει σημασία αν είσαι κοιμωμένη, χιονάτη, σταχτοπούτα ή ακόμα και κακιά μάγισσα αλλά μόνο να είσαι απ’ έξω κούκλα, την ώρα της διαλογής; Το από μέσα άλλωστε δε φαίνεται στην πρώτη συνάντηση. Και στα παραμύθια, το ζήσαν αυτοί καλά, προκύπτει αμέσως μετά από αυτήν. Άρα, προκύπτει μόνο από το πώς φαίνεσαι και όχι από το πώς πραγματικά είσαι.

Αφού λοιπόν ο πρίγκιπας του παραμυθιού διαλέγει πάντα μία - απ’ έξω - κούκλα, κάθε γυναίκα που ονειρεύεται να σαγηνέψει τον πρίγκιπα του παραμυθιού, φροντίζει την ώρα της διαλογής να φαίνεται - απ’ έξω - κούκλα. Να γιατί αλλάζει την εμφάνισή της. Να γιατί κρύβει ό,τι υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει στον πρίγκιπα. Και τελικά, πείθει, τόσο τον πρίγκιπα, όσο και τον εαυτό της, ότι αυτό το κάνει από αγάπη προς τον εαυτό της και... προς τον πρίγκιπα, βεβαίως.

Η ρήση πάντως προειδοποιούσε κάθε πρίγκιπα που έζησε στον καιρό της πανώλης, να μη μένει στην πρώτη εικόνα, αλλά να κοιτάζει και στα κάτω από την επιφάνεια στρώματα. Αλήθεια, έγινε ποτέ αυτό; Το γεγονός πως η ρήση δε χάθηκε αλλά χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, δεκάδες χρόνια αφότου κόπασε η πανώλη, μάλλον έχει κάτι να πει. Τι; Όχι;

Οπωσδήποτε, η ρήση υπάρχει ακόμα, επειδή και ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα. Σήμερα δε, περισσότερο από ποτέ, η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να κρύβει την όποια πανούκλα έχει, ή θεωρεί πως έχει, αλλάζοντας την εικόνα της κυριολεκτικά από την κορυφή ως τα νύχια.  Για του λόγου το αληθές, θα δώσω μερικά παραδείγματα, ξεκινώντας από την κορυφή και καταλήγοντας στα νύχια.

Η γυναίκα σήμερα βάφει τα μαλλιά της. Βάζει εξτένσιον. Μακιγιάρεται. Βάζει κονσίλερ και κάνει κοντούρινγκ. Κάνει μπότοξ ή λίφτινγκ προσώπου. Φοράει ψεύτικες βλεφαρίδες. Φοράει κραγιόν. Βουρτσίζει τη γλώσσα της και κάνει πίρσινγκ. Φοράει στηθόδεσμο με ενίσχυση ή κάνει διορθωτικές επεμβάσεις μαστού. Περίμενε, δεν τελείωσα.

Η γυναίκα σήμερα φοράει ειδικά καλσόν που ανασηκώνουν τους γλουτούς. Κάνει λιποαναρρόφηση. Κάνει μανικιούρ και πεντικιούρ. Προσθέτει ψεύτικα νύχια και μετά τα βάφει. Αποτριχώνει ολόκληρο το σώμα και πασαλείβεται με κρέμες. Ε, και αφού τελειώσει με όλα αυτά, μάντεψε τι; Αφού τελειώσει με όλα αυτά, δείχνει σαν κούκλα. Μα, τι περίμενες; Αφού, η εμφάνισή της είναι πια τόσο πλαστική και η εικόνα της τόσο ψεύτικη, που οπωσδήποτε θα έμοιαζε με κούκλα.

Πολλά πράγματα άλλαξαν στην ανθρωπότητα μέσα στους αιώνες, δε συμφωνείς;. Ένα μόνο πράγμα δεν άλλαξε ποτέ. Η μέση γυναίκα τρέμει στην ιδέα πως κάποτε θα φανούν τα άσπρα της μαλλιά, πως κάποτε, κάποιος μπορεί να εντοπίσει τις ρυτίδες του γήρατος. Η μέση γυναίκα ενίοτε κρύβει ακόμα και τις ρυτίδες έκφρασης, γιατί ρυτίδες είναι κι αυτές, ας είναι κρυμμένες καλού-κακού. Η μέση γυναίκα κρύβει το χλωμό της πρόσωπο, καλύπτει τους μαύρους κύκλους και ζωηρεύει τα ωχρά και σκασμένα χείλη της. Κι έτσι, η μέση γυναίκα σήμερα, γίνεται μια κούκλα. Τι; Όχι;

Η μέση γυναίκα παρουσιάζει καμπύλες που δεν έχει και κρύβει ό,τι μπορεί να παραπέμπει σε ασχήμια, βρωμιά ή ασθένεια. Η μέση γυναίκα ξεριζώνει όποια τρίχα τολμήσει να βγει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, εκτός από το τριχωτό της κεφαλής. Ε, και κάπως έτσι, η μέση γυναίκα, μεταμορφώνεται σε κούκλα και καταφέρνει να ζευγαρώνει με έναν ή και περισσότερους  πρίγκιπες αυτού του κόσμου.  Τι; Όχι; 

Το κακό όμως δεν είναι αυτό. Το κακό είναι πως όσα προσπαθεί να κρύψει μια γυναίκα κάτω από το φτιασίδωμα, είναι σημαντικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της. Αυτά τα στοιχεία θα ήθελε να δει ο γιατρός της Κινέζικης Ιατρικής για να βγάλει διάγνωση, όχι άλλα. Ο γιατρός της Κινέζικης Ιατρικής, δε ζητάει να δει αναλύσεις αίματος ή άλλες εξετάσεις. Απλώς, σε παρατηρεί και εντοπίζει τα σημάδια, γνωρίζοντας πως ό,τι δεν είναι σε ισορροπία μέσα σου, αργά ή γρήγορα, εμφανίζεται και στην επιφάνεια του σώματος, ως προειδοποίηση.

Για παράδειγμα, όταν εμφανίζονται οι πρώτες γκρίζες τρίχες, το σώμα δίνει ένα σινιάλο σχετικά με το ότι έχει αρχίσει να φθίνει το τζινγ. Το σώμα τότε σου λέει να δράσεις αμέσως. Όχι με το να βάψεις τα μαλλιά σου. Όχι έτσι. Σου λέει να δράσεις αλλιώς. Να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με πιο σωστές τροφές και να βάλεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Διαφορετικά, θα αρχίσεις να γερνάς κι ας βάφεις τα μαλλιά σου. Δε συμβαίνει μόνο στις γυναίκες αυτό, ξέρεις, συμβαίνει και στους άντρες. Συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

Ομοίως, όταν αρχίζουν να αραιώνουν τα μαλλιά, είναι ένδειξη πως υπάρχει κάποια έλλειψη, πως οι νεφροί άρχισαν να αποδυναμώνονται. Το σώμα σου δηλαδή, διαμαρτύρεται με το να αραιώνει τα μαλλιά σου και σου λέει πως οφείλεις να τονώσεις τους νεφρούς σου με κάποιο τρόπο. Αλλά και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια ή τα πρησμένα μάτια, σε ενημερώνουν πως γίνεται κατακράτηση υγρών, αντί να γίνεται ομαλή αποβολή αυτών από το σώμα, δηλαδή πως κάποια ισορροπία έχει χαλάσει και οφείλεις να την αποκαταστήσεις.

Μπορείς τότε να κάνεις εμφύτευση μαλλιών ή να βάλεις εξτένσιον, αν και θα ήταν πιο σοφό να φροντίσεις να ξεκουράζεσαι περισσότερο, να έρχεσαι σε επαφή με τη φύση περισσότερο, να κάνεις περίπατο δίπλα στη θάλασσα, να καταναλώνεις λιγότερο αλκοόλ και περισσότερο νερό, να καταναλώνεις περισσότερες μπλε και μαύρες τροφές, όπως ελιές, δαμάσκηνα, μαύρο σουσάμι, όσπρια ή αφέψημα λεβάντας. Μπορείς να αντικαταστήσεις το κρέας με ψάρι και τον καφέ με μαύρο τσάι. Μπορείς να κάνεις μικρές διορθώσεις στη διατροφή σου και στον τρόπο που ζεις, αντί να προσπαθείς απλώς να κρύψεις τα πρώτα σημάδια του γήρατος. 

Τώρα, σκέψου αυτό. Το πρόσωπο, το δέρμα, η γλώσσα και τα νύχια, θέλεις δε θέλεις, είναι καθρέφτες της υγείας σου. Καθρεφτίζουν αυτό που υπάρχει μέσα σου. Καθρεφτίζουν όλες τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο σώμα. Ναι, στο σώμα μιας γυναίκας, ενός άντρα ή ενός παιδιού. Όχι στο σώμα μιας κούκλας. Το πρόσωπο μιας κούκλας, το δέρμα της, η γλώσσα και τα νύχια της δεν καθρεφτίζουν τίποτα. Δείχνουν πάντα όμορφα - πλαστικά όμορφα.

Η κούκλα φροντίζει να κρύβει τα ίχνη οποιασδήποτε υποκείμενης ανισορροπίας. Η κούκλα έχει τα κατάλληλα καλλυντικά και συμμαχεί με την επιστήμη, προκειμένου να μη δει κανείς τι συμβαίνει μέσα της. Η κούκλα δεν έχει ποτέ πεσμένα βλέφαρα. Ξέρεις γιατί; Επειδή τα πεσμένα βλέφαρα, αυτά που κάνουν τα μάτια να δείχνουν σαν τρίγωνα, θα φανέρωναν κάποια ανωμαλία στη λειτουργία του σπλήνα. Η κούκλα δεν έχει σπυράκια, κοκκινίλες ή διχρωμίες. Ξέρεις γιατί; Επειδή τα σπυράκια και οι κοκκινίλες στα μάγουλα, θα έδειχναν πως υπάρχει παθογόνος υγρασία στο στομάχι ή και αλλού.

Η κούκλα έχει λείο, σχεδόν πλαστικό δέρμα. Ξέρεις γιατί; Το ξηρό δέρμα θα φανέρωνε πως δεν τρέφεται σωστά, πως δεν πίνει αρκετό νερό ή πως δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα. Τέτοιες πληροφορίες δε θα τις έδινε ποτέ μια κούκλα σε κανέναν. Η κούκλα αποτριχώνει όλο της το σώμα και το πασαλείβει με τις ακριβότερες λοσιόν. Ξέρεις γιατί; Επειδή το ξηρό δέρμα θα αποκάλυπτε μία ανισορροπία του πνεύμονα. Θα αποκάλυπτε, για παράδειγμα, την δυσκολία αληθινής επαφής με τους ανθρώπους ή και τη θλίψη που ούτε η ίδια ξέρει πως έχει.

Η κούκλα δεν έχει ποτέ χλωμό πρόσωπο. Το χλωμό πρόσωπο και τα ωχρά χείλη, θα έδειχναν πως έχει έλλειψη σε αίμα και σε τσι, δηλαδή πως από κάπου χάνει αίμα, πως έχει εξασθενήσει, πως είναι άρρωστη. Η κούκλα δεν έχει πεσμένο στήθος, ούτε πλαδαρό σώμα. Ξέρεις γιατί; Το πεσμένο στήθος και το πλαδαρό σώμα, θα έδιναν την πληροφορία πως δεν τρέφεται σωστά, πως δεν ασκείται όσο πρέπει ή και πως αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό ψυχικό πρόβλημα.

Η κούκλα είναι πάντα σχολαστικά αποτριχωμένη και λεία. Τρίχες έχει μόνο στα μαλλιά. Ξέρεις γιατί; Οι τρίχες, που θα ξεπετάγονταν εδώ κι εκεί στο σώμα της, θα μαρτυρούσαν κάποια ορμονική ανισορροπία και αυτό δε θα το επέτρεπε ποτέ μια κούκλα. Γιατί τι θα έκανε ο πρίγκιπας τότε; Θα την απέρριπτε, φυσικά. Τι; Όχι;

Όσο για τα νύχια της, πρώτα απ’ όλα, θα πρόδιδαν την ηλικία της. Όταν τα νύχια είναι ροζ και δυνατά, καταλαβαίνεις ότι η γυναίκα είναι νέα, ότι το συκώτι της αποθηκεύει επαρκή ποσότητα αίματος για να θρέψει όλα τα όργανα του σώματος, ότι η καρδιά αιματώνεται κανονικά, ότι η κυκλοφορία του αίματος διεξάγεται κανονικά, ότι δεν υπάρχει καμία απώλεια αίματος, καμία διαρροή και κανένας κίνδυνος να ασθενήσει το σώμα της συγκεκριμένης γυναίκας.

Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να απαιτεί να δει ο πρίγκιπας είναι το χρώμα των νυχιών της Ωραίας Κοιμωμένης, της Χιονάτης ή της Σταχτοπούτας. Αλλά ο πρίγκιπας του παραμυθιού δεν ασχολείται με τέτοια. Ο πρίγκιπας του παραμυθιού, αιώνες τώρα, ερωτεύεται με την πρώτη ματιά και παντρεύεται πριν τη δεύτερη.

Αλλά, πες μου, τι προλαβαίνει να δει με την πρώτη ματιά; Μόνο τα βαμμένα νύχια της κούκλας. Προλαβαίνει να δει μόνο το χρώμα από το βερνίκι που έχει επιλέξει η κούκλα για να τον παραπλανήσει ή για να τον αποπλανήσει. Και μετά, σου λέει, ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Μπούρδες! Όπως έλεγε και η αγαπημένη Σαπφώ Νοταρά. Γιατί πόσο καλά μπορεί να έζησε ο πρίγκιπας με την απ’ έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα; Και πόσο καλά μπορεί να έζησε η απ’ έξω κούκλα με το καθημερινό άγχος να φτιασιδώνεται για να κρύβει την από μέσα πανούκλα; Ήρεμα ρωτάω...


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Να αγαπάς και να περιποιείσαι τον εαυτό σου φροντίζοντας καθημερινά την προσωπική σου υγιεινή, τη διατροφή σου, την άσκηση και τα συναισθήματά σου. Να παρατηρείς τον εαυτό σου για να εντοπίζεις τα σημάδια της ανισορροπίας. Να αναγνωρίζεις τα σημάδια της ανισορροπίας σου και να τα αγαπάς, επειδή αυτά καθρεφτίζουν το μέσα σου. Κι ύστερα να κάνεις εκείνες τις διορθώσεις που μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία στο σώμα σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη