Μου έτριξε τα δόντια




Τι πιστεύεις για το φόβο; Ξέρεις τι είναι αυτό που ενεργοποιεί το συναίσθημα του φόβου μέσα σου; Φοβήθηκες ποτέ για τη ζωή σου, τόσο που τα δόντια σου να κροτάλιζαν και να μη μπορούσες να τα σταματήσεις; Ποιο όργανο του σώματός σου μπορεί να δημιουργεί ή να αποθηκεύει το φόβο; Ποιος ή τι θα μπορούσε να σε κάνει να τρίξεις τα δόντια σου; Γνωρίζεις ότι τα δόντια κροταλίζουν και όταν εκτίθεσαι απότομα στο ψύχος; Ποιο όργανο του σώματός σου βάλλεται από το ψύχος; Θα μπορούσες να φανταστείς πως τόσο ο τρόμος όσο και το ψύχος σχετίζονται με τα δόντια σου με κάθε πιθανό τρόπο; Πες μου, εσένα, σου έτριξαν ποτέ τα δόντια;

Αν έχεις ταξιδέψει αεροπορικώς σε τόπο με πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από τον τόπο σου, θα ξέρεις πως τη στιγμή που βγαίνεις από την αίθουσα των αφίξεων, είναι εντελώς αδύνατο να ελέγξεις την οδοντοστοιχία σου και πως τα δόντια σου κροταλίζουν τόσο γρήγορα και δυνατά, αλλά και τόσο ρυθμικά, που νομίζεις πως παίζουν καστανιέτες σε ρυθμό πάσο-ντόμπλε. Αλλά κι αν ποτέ συμβεί να σου δείξει τα δόντια του ένα άγριο ζώο, θα φοβηθείς πολύ, έτσι δεν είναι; Αν φοβηθείς πάρα πολύ, τα δόντια σου θα χτυπάνε και πάλι σαν καστανιέτες. Είναι γιατί στο ψύχος και στον τρόμο, τα δόντια χτυπάνε, τρίβονται και τρίζουν και είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξεις αυτή την αντίδραση και να τη σταματήσεις. Μπορείς να εξηγήσεις γιατί σου συμβαίνει αυτό; Καταλαβαίνεις γιατί το σώμα σου αντιδρά με αυτό τον τρόπο όταν του επιβληθεί το ψύχος ή ο τρόμος; Γνωρίζεις τι είναι ο ’βρουξισμός’;

Μία ερώτηση στον οδοντίατρό σου αρκεί για να μάθεις πως βρουξισμός είναι η ακούσια περιαγωγική κίνηση της κάτω γνάθου που προκαλεί σφίξιμο, τρίξιμο και κροτάλισμα των δοντιών. Αίτιο που προκαλεί το βρουξισμό, για τους γιατρούς της Δυτικής Ιατρικής, είναι το στρες, ενώ ευθύνες αποδίδονται και στην καφεΐνη. Ωστόσο, ο βρουξισμός δεν είναι μόνο πάθηση των μεγάλων. Πολλά παιδιά, ακόμα και προσχολικής ηλικίας, που δε γνωρίζουν καν τη γεύση του καφέ ή του στρες, μπορεί να υποφέρουν από βρουξισμό. Όσο για τη θεραπεία, ο ειδικός νάρθηκας που συστήνουν οι οδοντίατροι, είναι προφανώς μία λύση για να προστατέψεις την αδαμαντίνη των δοντιών σου και για να αποτρέψεις πιθανές ρωγμές ή και φλεγμονές στα δόντια σου από το τρίξιμο και το κροτάλισμα. Όμως, το βαθύτερο πρόβλημα θα είναι πάντα εκεί. Αν υποφέρεις από βρουξισμό, θα ξέρεις ότι ακόμα κι όταν φοράς τον ειδικό νάρθηκα πριν πέσεις για ύπνο, ξυπνάς το πρωί με πονοκέφαλο ή πόνο στην περιοχή του αυχένα, ξυπνάς κακόκεφος, επειδή ο ειδικός νάρθηκας δεν έχει λύσει το βαθύτερο πρόβλημά σου. Το ερώτημα βέβαια είναι, γνωρίζεις ποιο είναι το βαθύτερο πρόβλημά σου;

Στην Κινέζικη Ιατρική, ο βρουξισμός δε θεωρείται ασθένεια. Θεωρείται πως είναι σύμπτωμα, επειδή μπορεί να υποδείξει μία ανισορροπία στους νεφρούς. Oι νεφροί κυβερνούν τα οστά και τα δόντια – αυτό πιστεύουν οι Κινέζοι γιατροί.  Έτσι, οποιοδήποτε πρόβλημα στα δόντια, υποδεικνύει ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στους νεφρούς. Κατά τους Κινέζους γιατρούς, οι νεφροί απειλούνται από το συναίσθημα του φόβου και του τρόμου και η εποχή που μπορεί να τους αποδυναμώσει είναι ο χειμώνας, λόγω ψύχους, φυσικά. Έτσι εξηγείται γιατί έξω από το χώρο των αφίξεων, τα δόντια σου κροταλίζουν ασταμάτητα. Έτσι εξηγείται και γιατί όταν φοβάσαι πολύ, σφίγγεις, τρίζεις και κροταλίζεις τα δόντια σου.

Ο βρουξισμός όμως, δεν είναι μόνο πάθηση των μεγάλων,  αλλά κυρίως των μικρών παιδιών, όταν αυτά ζουν υπό καθεστώς τρόμου στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ένα παιδί που συσσωρεύει φόβο ή τρόμο στην παιδική του ηλικία, είναι βέβαιο πως θα νοσήσει ως ενήλικας. Ο τρόμος έχει την ικανότητα να σε τραντάζει συθέμελα, να φτάνει μέχρι τον πυρήνα της ύπαρξής σου. Αυτός, ο πυρήνας της ύπαρξής σου, είναι οι νεφροί σου. Ο χρόνιος φόβος είναι από τα πιο άκαμπτα συναισθήματα και μπορεί να βλάψει τόσο τους νεφρούς όσο και άλλα όργανα του σώματος. 

Αν έχει τύχει να χρησιμοποιήσεις τη λογική σου σκέψη ως τακτική μετρίασης του φόβου, θα ξέρεις πως είναι μία τακτική που λειτουργεί πολύ καλά. Για παράδειγμα, τρομοκρατείσαι στη θέα μιας κατσαρίδας και μέσα σου ενεργοποιείται ένας μηχανισμός διάσωσης. Νιώθεις πως απειλείσαι και θέλεις να τρέξεις για να γλιτώσεις. Ο φόβος σε κάνει να τρέχεις για να γλιτώσεις ή να αμυνθείς με όποιο τρόπο μπορείς. Χρήσιμο συναίσθημα ο φόβος, δε νομίζεις; Μπορεί όμως και να μην τρέξεις. Μπορεί να μείνεις εκεί και να σκεφτείς λογικά. Να πεις, πφ, σιγά, εγώ έχω μεγαλύτερο όγκο από την κατσαρίδα. Η παντόφλα μου και μόνο αρκεί για να τη συνθλίψει.

Για να μετριάσεις τον τρόμο, λοιπόν, σκέφτεσαι λογικά ή σκέφτεσαι πολύ και καταστρώνεις διάφορα σχέδια απόδρασης ή διάσωσής του εαυτού σου. Αν τώρα δεν πρόκειται μόνο για μία κατσαρίδα αλλά για τη χρόνια βίωση του συναισθήματος του φόβου ή του τρόμου, φαντάζεσαι τι μπορεί να συμβεί; Κατά τους Κινέζους γιατρούς, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο σπλήνα σου, επειδή ο σπλήνας μπορεί να νοσήσει από την υπερβολική σκέψη. Η υπερβολική σκέψη και η υπερανάλυση θα δημιουργήσουν χρόνιο άγχος και άκαμπτο στρες. Ίσως γι’ αυτό οι Δυτικοί γιατροί αποδίδουν το βρουξισμό στο στρες.

Το παρήγορο είναι ότι, κατά τους Κινέζους γιατρούς, το ίδιο το σύμπτωμα του βρουξισμού είναι και η θεραπεία για το χρόνιο φόβο και τον τρόμο. Αυτό δηλαδή το κροτάλισμα των δοντιών, πιστεύεται πως είναι ένας πολύ καλός μηχανισμός του ίδιου του σώματος προκειμένου να επαναφέρει την ισορροπία στους νεφρούς σου. Ο ήχος που προκαλεί το κροτάλισμα και το τρίξιμο των δοντιών, είναι από μόνος του θεραπευτικός, είναι μάλλον μία μορφή ηχοθεραπείας. Εξ’ ίσου θεραπευτικό είναι και το σφίξιμο των δοντιών, επειδή, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, όχι μόνο δε συγκρατεί, αλλά αντίθετα, απελευθερώνει το συναίσθημα του φόβου και του τρόμου.

Όταν απελευθερώνεται το συναίσθημα, δηλαδή όταν φεύγει από το σώμα, παύει να είναι απειλητικό για την υγεία σου. Πόσοι άνθρωποι δεν τρέχουν στον ιερέα τους ή στον ψυχολόγο τους προκειμένου να αναγνωρίσουν και να απελευθερώσουν το συναίσθημα του φόβου και να ανακουφιστούν; Όσοι δεν το κάνουν, δυστυχώς, αναγκάζονται να τρέξουν στο νεφρολόγο. Αν δεν αναγνωρίσεις το φόβο σου και δεν τον απελευθερώσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να τον ναρκώσεις με φάρμακα. Βλέπεις, δεν είναι εύκολο να ζεις με το πρόβλημα του βρουξισμού, ούτε βέβαια με συσσωρευμένο φόβο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ειδικός νάρθηκας που θα σου προτείνει ο οδοντίατρός σου είναι μία καλή λύση για να προστατέψεις τα δόντια σου από τη φθορά που προκαλεί ο βρουξισμός.  O βελονισμός μπορεί επίσης να σε βοηθήσει πολύ. Μπορείς να καταπολεμήσεις μόνο το σύμπτωμα, μπορείς να ναρκώσεις τις αισθήσεις σου με φάρμακα, αλλά μπορείς και να ταξιδέψεις βαθιά μέσα σου και να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα στη ρίζα του. Αυτός είναι ένας δύσκολος τρόπος φυσικά, αλλά είναι ο πιο ενδιαφέρον και ο πιο αποτελεσματικός. Η ψυχανάλυση, ο διαλογισμός, το τάι τσι ή/και το τσι γκονγκ μπορούν να σε βοηθήσουν σημαντικά. Συμπληρωματικά, μπορεί να βοηθήσουν και κάποια βότανα που τονώνουν τους νεφρούς και ηρεμούν την καρδιά. Πρώτα απ’ όλα όμως, είναι απαραίτητο να κατανοήσεις πως κάθε συναίσθημα που προκύπτει στην πορεία της ζωής σου, πρέπει να το βιώνεις σε όλη του την ένταση και στη συνέχεια, να το απελευθερώνεις. Αυτός είναι ο δρόμος της υγείας. Αυτός είναι ο δρόμος του Τάο.


1 σχόλιο:

  1. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!!!!σε ευχαριστούμε Αιμη μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη