Μου έπρηξες το συκώτι!


Λέγεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στη διατήρηση της καλής υγείας του συκωτιού τους, επειδή γνώριζαν πως το συκώτι μπορεί να επηρεάζει τόσο τη λειτουργία των υπόλοιπων οργάνων του σώματος όσο και την υγεία του πνεύματος. Η ιδιαίτερη σημασία που έδιναν στο συκώτι, φαίνεται σε εκφράσεις που έχουν διασωθεί και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα, όπως: Μου έπρηξε το συκώτι (για κάποιον που μας ενόχλησε έντονα)  - Έβγαλε τα σκώτια του (για κάποιον με ακατάσχετο εμετό), ή η προτεινόμενη θεραπεία για το πρησμένο συκώτι "Πιες ξίδι!", που λέμε σε κάποιον όταν θυμώνει, κ. ά.

Για τους Κινέζους γιατρούς, το συκώτι επίσης θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος, όχι μόνο επειδή ευθύνεται για την παραγωγή και διανομή αίματος, αλλά και επειδή σχετίζεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου. Ένα άρρωστο συκώτι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, το αίτιο για κατάθλιψη. Επιπλέον, οι Κινέζοι γιατροί πιστεύουν πως το συκώτι είναι η έδρα του θυμού και πως οι άνθρωποι που θυμώνουν συχνά, έχουν πρησμένο, δηλαδή ανισόρροπο, άρρωστο συκώτι.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:
Ιδανικά, προσπάθησε να μη θυμώνεις.  
Να θυμάσαι ότι ο θυμός προκαλείτε από κάποιον ή κάτι που είναι έξω από εσένα, αλλά αρρωσταίνει μόνο κάτι που είναι μέσα σε σένα - το συκώτι σου! 
Αν πάλι επιμένεις να θυμώνεις, τότε να θυμάσαι ότι το συκώτι αγαπάει ό,τι είναι πράσινο και ξινό, για παράδειγμα, χόρτα με λεμόνι, πράσινο τσάι με λεμόνι ή μια βόλτα στο δάσος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη