Παν μέτρον άριστον



Είναι γνωστό πως ο σοφός λαός αγαπά το μέτρον. Γιατί όμως; Μας έχει πει; Αγαπά το μέτρον, αλλά πώς ακριβώς το μετράει το μέτρον; Ξέρεις; Εντάξει, να έχεις μέτρον στα πάντα, αλλά ποια ακριβώς είναι τα πάντα; Πού πάει ο νους σου όταν εστιάσεις στη λέξη παν; Να σου πω πού πάει; Πουθενά. Ξέρεις γιατί; Η λέξη παν  δημιουργεί χάος στο νου, επειδή δε δίνει καμία κατεύθυνση. Όταν πεις να σκεφτείς τα πάντα, δεν ξέρεις τι να πρωτοσκεφτείς. Ο νους ξαφνικά κλειδώνει. Αυτό συμβαίνει. Συνεπώς, το παν, του σοφού Έλληνα, δε βοηθάει να καταλάβεις σε τι χρειάζεται να έχεις μέτρον. Σωστά; Το παν του σοφού λαού, περιεκτικότατο μεν, απροσδιόριστο δε.

Εστίασε τώρα στη λέξη μέτρον. Πού πάει ο νους σου όταν ακούς τη λέξη μέτρον; Εμένα, ο νους μου πάει πρώτα στη μεζούρα και στο χάρακα, για να πω την αλήθεια. Μετά, άγνωστο γιατί, πάει στο γενικώς αποδεκτό. Ύστερα, πάει στο μέσο όρο. Μετά, πάει στα τρία γεύματα την ημέρα και στην ήπια άσκηση. Κι εσένα; Μέτρον, μέτρον, μέτρον... Πού αλλού πηγαίνει ο νους; Α, ναι. Πηγαίνει και στο λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου. Κι εσένα; Τι σύμπτωση! Κάπου εκεί, όμως, κλειδώνει ο νους και πάλι, ε; Κλειδώνει και δεν πάει πουθενά αλλού. Συνεπώς, το μέτρον του σοφού λαού είναι το ίδιο ασαφές και απροσδιόριστο, όσο και το παν.  

Και με αυτά τα δεδομένα, περιμένεις να καταφέρεις ποτέ να επιτύχεις το άριστον; Ήρεμα ρωτάω. Και συμπληρώνω πως μάλλον χρειάζεσαι και μία άλλη οπτική. Προτείνω την οπτική του σοφού Κινέζου και θα σου πω αμέσως γιατί.Το παν του σοφού Κινέζου είναι μία λεπτομερής, ομαδοποιημένη καταγραφή όλων εκείνων των στοιχείων, στα οποία θα πρέπει να πάει ο νους σου, προκειμένου να επιτύχει το μέτρον. Όσο για το μέτρον, του σοφού Κινέζου, αυτό προσδιορίζεται από την εξίσωση: Γιν + Γιανγκ = Όλον. Εντάξει, ακούγονται Κινέζικα όλα αυτά, αλλά θα δεις πως δεν είναι και τόσο ακαταλαβίστικα τελικά. Θα δεις πως το παν μέτρον του σοφού Έλληνα, θα το καταλάβεις καλύτερα όταν το κοιτάξεις με τα μάτια του σοφού Κινέζου.

Με αυτή τη νέα οπτική, σου ζητάω να εστιάσεις άλλη μια φορά στο παν και να το δεις σαν ένα νοητό κύκλο, πάνω στον οποίον υπάρχουν κάποια στοιχεία. Υπάρχουν τα πέντε ζωτικά σου όργανα, τα πέντε βοηθητικά όργανα, τα πέντε συναισθήματα, οι πέντε περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι πέντε εποχές, τα πέντε βασικά χρώματα, οι πέντε καθαρές γεύσεις. Μπορώ να συνεχίσω να λέω μέχρι αύριο. Υπάρχουν πολλές ακόμα πεντάδες στοιχείων, που, ευτυχώς, δε χρειάζεται να τις αναφέρω τώρα, επειδή το ζητούμενο νομίζω πως έχει ήδη επιτευχθεί. Ο νους σου έχει ήδη πάρει κατεύθυνση. Έτσι δεν είναι;  

Είναι αλήθεια πως οι λίστες με τις καταγραφές των σοφών Κινέζων είναι αναρίθμητες. Αλλά πώς να μην είναι, αφού οι άνθρωποι ομαδοποίησαν και κατέγραψαν ό,τι περιλαμβάνεται στο παν, δηλαδή τα πάντα. Αυτά τα πάντα στα οποία οφείλει να πάει ο νους σου όταν ακούει το περίφημον παν μέτρον άριστον. Ακόμα και με τη βοήθεια του νοητού αυτού κύκλου βέβαια, είναι πρακτικά αδύνατο να επεξεργαστεί ο νους τα πάντα. Αλλά ξέρεις κάτι; Δε χρειάζεται να επεξεργαστεί τα πάντα. Μερικά στοιχεία του κύκλου, αρκούν. Σημαντικότερο όλων είναι να πάρει ο νους κατεύθυνση. Το πού θα πάει και το πόσα στοιχεία θα επεξεργαστεί είναι μάλλον δευτερεύον.

Ο Κύκλος των 5 Στοιχείων, δείχνει όλες τις πιθανές κατευθύνσεις φυσικά, αλλά δε χρειάζεται να τις ακολουθήσεις όλες. Ο Κύκλος κατευθύνει το νου προς το χρώμα της τροφής που κάνει καλό σε κάθε ζωτικό όργανο, προς τη γεύση της τροφής που έχει θεραπευτική δράση για κάθε όργανο, ακόμα και προς την εποχή του χρόνου που πρέπει να καταναλώνεται η κάθε τροφή για να σου κάνει καλό. Ωστόσο, όποια κατεύθυνση κι αν πάρει ο νους, θα βρει κάτι που θα βοηθήσει στην ανεύρεση του μέτρου. Ο Κύκλος μπορεί να σε κατευθύνει να δεις ακόμα και το πώς νιώθεις συνήθως, προκειμένου να καταλάβεις σε ποιο στοιχείο έχει χαθεί το μέτρον, για να μπορέσεις στη συνέχεια να το επαναφέρεις με τη βοήθεια της εξίσωσης Γιν-Γιανγκ.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σου πω και για τους πέντε δείκτες του Κύκλου: τα μάτια, τη γλώσσα, τα χείλη, τη μύτη και τα αυτιά. Αυτά τα πέντε στοιχεία πρέπει να τα ελέγχεις συχνά, προκειμένου να βλέπεις αν το σύστημά σου είναι σε ισορροπία και αν λειτουργούν όλα κανονικά. Για να το κάνεις αυτό, απλά ελέγχεις αυτά τα στοιχεία και παρατηρείς αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές. Αλλαγές, κυρίως στο χρώμα των ματιών, της γλώσσας, των χειλιών, της μύτης και των αυτιών, είναι σαφείς ενδείξεις υποκείμενης ανισορροπίας.

Από τα μάτια, καταλαβαίνεις την κατάσταση του συκωτιού και της χολής. Από τα χείλη, καταλαβαίνεις αν είναι όλα καλά στο στομάχι και στο σπλήνα. Η μύτη είναι δείκτης της υγείας του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Και τα αυτιά δείχνουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στους νεφρούς ή και στην ουροδόχο κύστη. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθείς αυτούς τους δείκτες. Παράλληλα, θα πρέπει να παρακολουθείς και τις εκκρίσεις του σώματος, καθώς και τις αλλαγές στα συναισθήματά σου. Οποιαδήποτε αλλαγή σε όλα αυτά, μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει κάποια ανισορροπία, που πρέπει να αντιληφθείς εγκαίρως και να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις πριν αποκτήσεις ένα χρόνιο πρόβλημα.

Δες πώς γίνεται αυτό. Έστω ότι ξυπνάς το πρωί και κοιτάζοντας στον καθρέφτη, παρατηρείς πως το λευκό των ματιών σου δεν είναι τόσο καθαρό όσο συνήθως. Τι καταλαβαίνεις και τι πρέπει να κάνεις;  Από τον Κύκλο των 5 Στοιχείων, βρίσκεις ποιο ζωτικό όργανο σχετίζεται με τα μάτια. Το συκώτι; Ωραία, το συκώτι. Και ποιο βοηθητικό όργανο; Η χολή; Ωραία, η χολή. Τι καταλαβαίνεις μέχρι εδώ; Ότι η ανισορροπία σου σήμερα, εντοπίζεται στο συκώτι ή στη χολή σου. Και τώρα; Τι κάνεις τώρα; Στον Κύκλο των 5 Στοιχείων, βρίσκεις ποια στοιχεία σχετίζονται με το συκώτι και τη χολή.

Ενδεικτικά αναφέρω, το συναίσθημα του θυμού, το πράσινο χρώμα και την ξινή γεύση. Ήδη με αυτά και μόνο τα στοιχεία, μπορείς να κάνεις κάτι για να διορθώσεις την ανισορροπία σου. Μπορείς, ας πούμε, να αναγνωρίσεις και να απελευθερώσεις το θυμό που συσσώρευσες τις τελευταίες μέρες. Μπορείς να προσθέσεις λίγα πράσινα χόρτα με λεμόνι στα επόμενα γεύματά σου. Ή μπορείς να πιεις λίγο πράσινο τσάι με μέλι και λεμόνι.

Ακούγεται εύκολο για να είναι αληθινό, ε; Και όμως είναι. Αν το πρόβλημά σου δεν είναι χρόνιο, με αυτές τις μικροαλλαγές, θα διορθωθεί πολύ γρήγορα και η ισορροπία σου θα επανέλθει πριν καν το καταλάβεις. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μην περιμένεις να γίνει χρόνιο το όποιο πρόβλημα, πριν το αντιμετωπίσεις. Καλά θα κάνεις να προλαβαίνεις κάθε ανισορροπία στη γέννησή της, ελέγχοντας, μόνος σου, πόσο ανισόρροπος είσαι καθημερινά και κάνοντας τις διορθώσεις που απαιτούνται.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποδεχτείς πως όλοι, λίγο ως πολύ, είμαστε ανισόρροποι. Απενοχοποιήσου. Δες τις ανισορροπίες σου και διόρθωσέ τις. Μη ντρέπεσαι γι’ αυτές. Όλοι μπορεί να είμαστε ανισόρροποι σε κάποιο τομέα της ζωής μας, για λίγο ή για πολύ. Το ίδιο κι εσύ. Στο χέρι σου είναι να ξαναβρείς την ισορροπία σου. Κι αν την ξαναχάσεις, στο χέρι σου είναι να την αναζητήσεις και να τη βρεις και πάλι.

Εξ’ άλλου, η ισορροπία δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται άπαξ. Όπως και το μέτρον, τουλάχιστον μέσα από το πρίσμα του σοφού Κινέζου, δεν είναι μία σταθερά, δεν είναι ένα άκαμπτο νούμερο. Είναι μία συνθήκη επίγνωσης και ετοιμότητας του εαυτού ανά πάσα στιγμή. Μέτρον είναι το Γιν-Γιανγκ. Μέτρον είναι η εξίσωση: Γιν + Γιανγκ = Όλον. Όπου Γιν είσαι εσύ και όπου Γιανγκ είναι ό,τι βρίσκεται έξω από το ορατό σου σώμα - ή και το ανάποδο.

Για παράδειγμα, αν έξω από το φυσικό σου σώμα έχει κρύο, θα πρέπει να κρατάς ζεστό το φυσικό σου σώμα για να καταφέρνεις να ισορροπείς. Χρειάζεται δηλαδή, να προσθέτεις Γιανγκ στο σύστημά σου. Γι’ αυτό φοράς ζεστά ρούχα, ασκείσαι ή πίνεις αλκοόλ, τότε. Αν όμως είναι Καλοκαίρι, που είναι η πιο Γιανγκ εποχή του χρόνου, το να φοράς ζεστά ρούχα, να ασκείσαι έντονα ή να καταναλώνεις πολύ αλκοόλ, καταλαβαίνεις πως θα υπερθερμάνει το σύστημά σου και αυτό θα σε αρρωστήσει. Χρειάζεται να κρυώνεις το σύστημά σου για να ισορροπήσεις, τότε.  Γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεις ωμά λαχανικά και φρούτα, τότε. Γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεις ψάρι και όχι κρέας, τότε. Χρειάζεσαι ό,τι είναι Γιν, για να καταφέρνεις να ισορροπείς σε μία Γιανγκ εποχή όπως το Καλοκαίρι. Καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω, έτσι δεν είναι;

Μέτρον για το σοφό Κινέζο λοιπόν, είναι να γνωρίζεις, ανά πάσα στιγμή, πόσο Γιν ή πόσο Γιανγκ λείπει ή περισσεύει στο σύστημά σου, ώστε να καταλαβαίνεις πόσο Γιανγκ ή πόσο Γιν χρειάζεται να προσθέτεις ή να αφαιρείς αντίστοιχα, προκειμένου να ισορροπείς. Με αυτή την οπτική, κάθε ανισόρροπος σε αυτό τον πλανήτη μπορεί να καταφέρει να έχει επίγνωση του εαυτού και να ισορροπεί αν και όταν το επιθυμεί. Λέω αν και όταν, επειδή δεν είναι βέβαιο πως κάθε ανισόρροπος σε αυτό τον πλανήτη θα ήθελε να είναι ισορροπημένος. Έχει και η ανισορροπία τη γλύκα της. Δε νομίζεις;


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Να θυμάσαι πως η ισορροπία δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται άπαξ. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, επίγνωση και ετοιμότητα για να μην είσαι ποτέ ανισόρροπος. Να θυμάσαι ακόμα πως ο σοφός Κινέζος σε συμβουλεύει να ελέγχεις καθημερινά ποια στοιχεία σου προκαλούν ανισορροπία, ποια στοιχεία σου λείπουν, ποια στοιχεία πλεονάζουν και να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις όπως ορίζει η Αρχή του Γιν-Γιανγκ και η Αρχή των 5 Στοιχείων. Αν εξακολουθούν να σου φαίνονται Κινέζικα όλα αυτά, μπορείς απλώς να ακολουθείς τη συμβουλή του σοφού Έλληνα. Παν μέτρον, άριστον! Αυτό να θυμάσαι και κάνε ό,τι καταλαβαίνεις...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη