Με γονάτισε...


Έχεις παρατηρήσει πώς περπατούν κάποιοι άνθρωποι περασμένης ηλικίας; Έχεις προσέξει με πόση δυσκολία περπατούν στις ανηφόρες; Ακουμπούν τα χέρια στο ύψος των νεφρών, σα να προσπαθούν να σπρώξουν τον εαυτό τους να προχωρήσει. Έχεις προσέξει πώς ανεβαίνουν τις σκάλες; Όταν ανασηκώνουν το πόδι για να πατήσουν στο παραπάνω σκαλοπάτι, ακουμπούν το χέρι στο γόνατο του ποδιού που ανασηκώνεται, σα να προσπαθούν να του δώσουν κουράγιο. Ενστικτωδώς, αγγίζουν εκεί που πονάνε, αυτό συμβαίνει. Ωστόσο, δεν αντιλαμβάνονται ότι η αδυναμία τους να περπατήσουν ή να ανέβουν τις σκάλες, δεν οφείλεται στα γόνατα, αλλά στους νεφρούς τους. Αν αναρωτιέσαι πώς γίνεται αυτό, άκου τι λένε αυτοί οι άνθρωποι.

Λένε, μου κόπηκαν τα πόδια από την κούραση. Λένε, μου κόπηκαν τα γόνατα από το φόβο. Λένε, αυτό που μου συνέβη, με γονάτισε. Υπάρχει κυριολεξία στις ρήσεις που χρησιμοποιούν. Απλώς, δεν το ξέρουν. Εσύ όμως ξέρεις τώρα πως η κούραση και ο φόβος, εμφανίζονται στα γόνατα. Αλλά, για σκέψου, τι σχέση μπορεί να έχει η ταπεινότητα με τα γόνατα; 

Πιστεύεις πως είναι τυχαίο που οι πιστοί χριστιανοί πηγαίνουν γονατιστοί για προσκύνημα στη χάρη της Παναγίας;  Είναι τυχαίο που οι άντρες  γονατίζουν, κρατώντας το μονόπετρο στο χέρι, για να κάνουν πρόταση γάμου στην αγαπημένη τους; Αν σου πω πως δεν είναι καθόλου τυχαίο; Τα γόνατα μπορούν να πουν πόσο πεισματάρης, σνομπ και άκαμπτος είσαι ή πόσο ευέλικτος και ταπεινός είσαι και δεν κάνουν ποτέ λάθος.


Γενικά, η υγεία των γονάτων φαίνεται να προκύπτει αφ’ ενός από την ποσότητα και την ποιότητα του τσι που προσλαμβάνεις μέσω της τροφής που καταναλώνεις και μέσω του αέρα που εισπνέεις και αφ’ εταίρου, από την ποσότητα του τζινγκ που έχει απομείνει στους νεφρούς σου. Το τζινγκ, για τους Κινέζους, θεωρείται ως ένας από τους τρεις θησαυρούς, μαζί με το τσι και το σεν. Το τζινγκ είναι αποθηκευμένο στους νεφρούς σου και αντιστοιχεί στη ζωτική δύναμη με την οποία γεννήθηκες. Αντιστοιχεί στο πόσο δυνατή είναι η κράση σου και στο πόσα χρόνια θα μπορούσες να ζήσεις αν δεν έχεις ραγδαίες απώλειες αυτού. Είναι, με άλλα λόγια, η κληρονομιά σου από τους γονείς σου, οι πληροφορίες που φέρει το DNA σου για τις δυνατότητες του σώματός σου. Δυστυχώς, το τζινγκ καταναλώνεται, αλλά δεν αναπληρώνεται. Γι’ αυτό με την πάροδο των χρόνων οι άνθρωποι γερνάνε και πεθαίνουν.

Προκειμένου να συγκριθούν πληθυσμοί διαφόρων ηλικιών στη Δύση και στην Ασία, έγινε έρευνα που έδειξε ότι οι Κινέζοι και οι Ινδοί κατέχουν το μικρότερο ποσοστό καταγεγραμμένων περιστατικών που σχετίζονται με τα γόνατα. Το μεγαλύτερο, το κατέχουμε εμείς, φυσικά, οι άνθρωποι της Δύσης. Η εξάσκηση του τάι τσι και το καθημερινό βαθύ κάθισμα των Κινέζων, με τις φτέρνες να εφάπτονται στο έδαφος, φαίνεται πως επηρεάζει σημαντικά την υγεία των γονάτων. Αλλά και η γιόγκα, που εξασκούν οι Ινδοί, φαίνεται πως παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας του σώματος μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αντίθετα, ο τρόπος εκγύμνασης του σώματος που επιλέγουν πολλοί άνθρωποι στη Δύση, όσο και η γενικότερη στάση ζωής, φαίνεται πως επιβαρύνει σημαντικά τα γόνατα.

Για τους γιατρούς της Κινέζικης Ιατρικής, τα γόνατα δείχνουν ξεκάθαρα την κατάσταση των νεφρών. Δείχνουν πόσο έχεις καταπονηθεί στη ζωή σου, πόσο έχεις φοβηθεί, πόσο άκαμπτος στις απόψεις σου είσαι, ακόμα και πόσο σνομπ είσαι. Τα γόνατα δείχνουν αν είσαι ταπεινός και με ποιο τρόπο συνδέεσαι με τους άλλους ανθρώπους. Δείχνουν πώς συνδέεσαι με τα ζώα, με το νερό, με τη θάλασσα, με το βαθύ μπλε του ουρανού, πώς αντιδράς στις καιρικές αλλαγές, πώς αντιδράς στις αλλαγές γενικώς, ποια είναι η σχέση σου με το χειμώνα, η σχέση σου με την τροφή σου και η σχέση σου με τον αέρα που αναπνέεις. Ναι, όλα αυτά τα δείχνουν τα γόνατά σου.

Αν παραπονεθείς για οποιοδήποτε πρόβλημα στα γόνατα, ο γιατρός της Κινέζικης Ιατρικής, θα συνυπολογίσει διάφορα πράγματα και στο ιστορικό σου, πέρα από τα προφανή, θα καταγράψει και αν διέγνωσε κάποιο φόβο σου για τις αλλαγές στη ζωή σου, κάποια έλλειψη ταπεινότητας, ένα πεισματάρικο Εγώ ή υπερβολική υπερηφάνεια. Στη δε αγωγή που θα σου συστήσει, θα συμπεριλάβει τη διακοπή κάποιων κακών συνηθειών, οδηγίες για σωστή διατροφή, κάποια βότανα για εξισορρόπηση του Γιν-Γιανγκ, ασκήσεις τάι τσι ή/ και τσι γκονγκ, ασκήσεις αναπνοών και διαλογισμό. Για τους Κινέζους, αυτός είναι ο τρόπος για να αναστρέψεις την πορεία προς το γήρας, μετριάζοντας τις απώλειες σε τζινγκ και συμπληρώνοντας ενέργεια σε μορφή τσι. 

Βλέπεις, στην Κινέζικη Ιατρική, το γόνατο δεν αντιμετωπίζεται σαν ξεκομμένο μέρος του σώματος, αλλά σαν ένα μέρος του όλου που ονομάζεται ανθρώπινο σώμα. Μία χειρουργική επέμβαση, θα μπορούσε να ανακουφίσει τον πόνο στα γόνατα, αλλά για λίγο. Μια φαρμακευτική αγωγή, θα μπορούσε να απαλύνει τα συμπτώματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στους ήδη βεβαρυμένους νεφρούς σου. Αν δε λυθεί το βαθύτερο πρόβλημα, ο πόνος στα γόνατα, μοιραία θα ξαναεμφανιστεί.

Βλέπεις, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι μία ξεκομμένη μονάδα, αλλά ένα μέρος του όλου που ονομάζεται σύμπαν. Το τσι που μπορεί να σου λείπει, υπάρχει άφθονο στο σύμπαν. Δε χρειάζεται να το αγοράσεις ή να το κλέψεις από άλλους ανθρώπους. Χρειάζεται μόνο να εναρμονιστείς με αυτή την ενέργεια. Το σύμπαν, να ξέρεις, είναι πολύ γενναιόδωρο. Αν τα καταφέρεις να εναρμονιστείς ειρηνικά, δε θα σου λείψει ποτέ το τσι, δηλαδή η ζωτική ενέργεια, όσων ετών κι αν λέει η ταυτότητά σου ότι είσαι, ούτε θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα με τα γόνατά σου ξανά.

Πέρα από το χαρακτηριστικό βαθύ κάθισμα, πολλοί Κινέζοι απολαμβάνουν το τσάι τους ή και το δείπνο τους γονατιστοί πάνω σε ένα χαλάκι. Λες να μην υπάρχουν καρέκλες στην Κίνα και στην Ινδία; Τόσο το βαθύ κάθισμα (χωρίς την ανασήκωση της φτέρνας), όσο και το γονάτισμα, είναι απλούστατες ασκήσεις που προάγουν την υγεία. Μη σνομπάρεις λοιπόν το γονάτισμα. Δοκίμασέ το, έτσι, για αλλαγή... Σκέψου ότι κάποιοι Κινέζοι δάσκαλοι προτιμούν να διδάσκουν καθιστοί στα γόνατα και όχι σε καρέκλα. Αλήθεια, πώς θα σου φαινόταν αν έβλεπες ένα δάσκαλο να διδάσκει γονατιστός μπροστά στην έδρα; 

Πώς θα σου φαινόταν αν αποχωριζόσουν τις καρέκλες ή ακόμα και τη λεκάνη της τουαλέτας; Μήπως οι πολυτέλειες μας κάνουν κάπως άκαμπτους τελικά; Αναρωτιέμαι...  

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Φρόντισε την υγεία των νεφρών σου μέσω της τροφής. Το σκούρο μπλε και το μαύρο χρώμα στο πιάτο σου, κάνει καλό στους νεφρούς σου. Τα φασόλια (κυρίως τα μαυρομάτικα και τα μαύρα), οι μελιτζάνες, τα μύρτιλλα, το μελάνι της σουπιάς, τα φύκια, τα μανιτάρια (κυρίως τα μαύρα) είναι μερικά παραδείγματα τροφών που έχουν την ενέργεια που χρειάζονται οι νεφροί σου.

Μην αποκλείσεις εντελώς το αλάτι από τη διατροφή σου, επειδή κάποιοι σου είπαν ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών και σε φουσκώνει. Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νεφρών σου. Το ίδιο και το νερό. Το ίδιο και η θάλασσα. Αναζήτησε την κατάλληλη άσκηση για σένα. Πήγαινε για κολύμπι, κάνε γιόγκα ή τάι τσι. Αναζήτησε τα κατάλληλα βότανα.

Να θυμάσαι ότι το τζινκ εξαντλείται και δεν αναπληρώνεται. Μη θεωρείς τίποτα δεδομένο. Μην εμμένεις στις συνήθειές σου. Δοκίμασε να κάνεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει. Δάμασε το πεισματάρικο Εγώ σου. Εναρμονίσου με το σύμπαν. Μη φοβάσαι τις αλλαγές. Τόλμησε να κάνεις κάτι που σνομπάρεις. Γονάτισε και τίποτα δε θα μπορεί ξανά να σε γονατίσει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστω για το σχόλιο!
Αίμη Καραγιαννάκη